Primers detalls de la interfície del Firefox 3

Alex Faaborg (User Experience Designer, “Dissenyador de l’Experiència d’Usuari” del Firefox 3) ha publicat una nota al seu bloc on ens detalla com serà la interfície del Firefox 3 Gran Paradiso.

Primer de tot cal recordar que en aquesta versió, el Firefox estarà totalment integrat amb el nostre sistema operatiu, en conseqüència cada un tindrà una interfície diferent.

De moment tenim un esquema de la interfície per a Mac OS, Windows Vista i Windows XP.

La versió de Linux utilitzarà els icones del tema GTK que tinguem instal·lat, com ja vaig comentar. Sembla que de moment la majoria dels usuaris s’hi han mostrat favorables.

De moment tots els canvis són idees i s’ha publicat la notícia per veure què n’opinen els usuaris i decidir què tira endavant i què no.

El que s’ha canviat

 1. Amb el Firefox 3, el botó “Vés enrere una pàgina” serà més gros que el d’anar endavant. Cal que veiem que serà molt més pràctic: està clar que utilitzem molt més el botó d’anar enrere que no el d’anar endavant (per utilitzar el d’anar endavant prèviament hem d’haver clicat el d’anar enrere) per tant ens serà molt útil que el botó sigui gros: serà més fàcil de clicar i el podrem identificar visualment abans que un de petit.
 2. El botó per anar a la pàgina principal, identificat per una imatge d’una casa, ara estarà inclòs, per defecte com al primer element de la barra d’adreces d’interès. Tot i això, qui vulgui podrà posar-lo a la barra d’eines.
 3. El throbber (la circumferència de punts que van iluminant-se donant voltes que representa que el Firefox està funcionant, el del Firefox és semblant a aquest:) estarà, per defecte, entre la barra d’adreces i els botons d’operacions.
 4. S’està parlant d’incrementar la interfície del Firefox 3 als Mac OS en 15 píxels.

El que s’ha eliminat

 1. En les primeres alpha i beta del Firefox 3, a la barra d’adreces, podíem apreciar que tot quedava “massificat”. Teníem molts botons: el de la subscripció RSS al feed, l’estrella d’adreces d’interès, el botó “Vés”, la fletxa que desplega la llista de pàgines visitades… Mozilla ha volgut posar fi a aquest problema i a partir d’ara només tindrem dos botons: el del feed i l’estrella de les adreces d’interès. El botó “Vés” només el veurem quan escriguem una adreça (i taparà el botó del feed). La fletxa per desplegar la llista serà sempre invisible i només la veurem quan tinguem el ratolí sobre la barra d’adreces.

El que s’ha afegit

 1. L’estrella de les adreces d’interès. Aquest botó que ja incorporen molts navegadors (Internet Explorer, Flock…) servirà per afegir una adreça d’interès amb només un clic, a més no apareixerà cap finestra emergent.
 2. Quan cliquem sobre el favicon a la barra d’adreces ens apareixerà informació sobre la seguretat de la pàgina web que visitem.
 3. En les versions Windows s’està estudiant incloure un botó tipus historial entre el botó d’anar enrere i endavant.

El que s’ha mantingut

 • Hi ha dues caixes de navegació: la barra d’adreces en si i la caixa de cerca amb la qual podem cercar per qualsevol cercador que tinguem afegit.
 • El botó d’aturar i el de recarregar seguiran anant per separat. Tot i que han rebut moltes propostes demanant que es comprimissin en un de sol creuen que és molt fàcil que hi hagi problemes i que tu vagis a clicar per aturar la càrrega d’una pàgina i just en aquell moment acabi de carregar-se i al final cliquis perquè es recarregui. Tot i això tenim l’extensió Stop-or-Reload Button que sol·luciona aquest problema.

L’article segueix explicant els colors, les formes…

Els temes encara no són funcionals ni a les beta. Tot i això, si tenim el Firefox 3 beta 1 instal·lat en un Mac OS tenim el tema Proto for Mac OS X que ens permet provar certes característiques d’aquesta nova interfície.

The Shape of Things to Come?” – Alex Faaborg
ratios.png: imatge que explica les mides de les circumferències de la interfície.
controlLayoutNotes.png: imatge que explica altres paràmetres de la interfície.

Share Button

No responses yet

 1. aniol escrigué el :

  Dóna gust veure el que podrem gaudir d’aquí un temps.