Provant el Firefox 3 beta 3

Ha sortit el Firefox 3 beta 3 i cal analitzar les novetats que porta una a una. Les que detallo a continuació són només del Firefox 3b3 respecte el Firefox 3b2, per veure les novetats del Firefox 3 respecte el Firefox 2 vegeu aquesta categoria.

Linux

Tot i que des de la beta 2 els Firefox 3 de Linux porten el tema GTK de l’usuari, en aquesta nova actualització s’han afegit algunes millores, de les quals destacaquem:

  1. A l’obrir una imatge o pujar-la a un lloc se’ns mostra una miniatura per saber quina és. (INFO)
  2. Es pot copiar una imatge sense haver-la de seleccionar abans.(INFO)
  3. La barra de cerca (Ctrl+F) llueix d’acord amb el tema GTK instal·lat, amb nous botons i seguint els criteris del Gnome (primer va “Anterior” i després “Següent”).(INFO)
  4. Corregit un error que impedia fer scroll amb la roda del ratolí sobre un element Flash.(INFO)

Windows

El canvi més aparent i vistós de la tercera beta als Windows és que ja incoporen el nou tema, el del Windows XP, ja que el del Vista encara està en desenvolupament i es preveu que s’inclogui a la beta 4.(INFO)
Un altre canvi interessant és que als Vista, els arxius descarregats s’envien automàticament a l’antivirus perquè els analitzi.

Mac OS

S’ha inclòs integració amb el sistema de notificació centralitzat Growl.

Aspecte visual de tots els sistemes operatius

El botó d’anar endavant i endarrera s’han combinat en un. En el Windows XP i Windows Vista, el botó d’anar endarrera és més gros que el d’anar endavant (perquè és el que més s’utilitza), les edicions de Linux i Mac OS ho incorporaran en properes versions. El que sí que s’ha modificat, ja, en les quatre edicions és el menú desplegable de les pàgines, que ara es mostra conjuntament entre les pàgines d’endarrera i les pàgines d’endavant.(INFO)
El botó d’inici (per anar a la pàgina d’inici) ha passat d’estar a la barra de navegació a la barra d’adreces d’interès, no obstant això ho podem canviar.(INFO)

Les finestres incorporen una zona per ampliar i reduir més àmplia.

Preferències

S’ha millorat la possibilitat de definir quines aplicacions obren certs tipus de fitxers: s’han incorporat nous formats i podrem definir pàgines web (Gmail, Yahoo! Mail, per exemple) com a destinataris de certs protocols (mailto:, p.e.).
A través de les opcions podem personalitzar fàcilment si volem permetre que ens redimensionin la finestra, ens amaguin la barra d’estat, que ens canviïn el text de la barra d’estat, ens modifiquin alguna barra… amb JavaScript.

Complements

El Firefox 3 beta 3 incorpora una interessant novetat als complements: a les tres pestanyes que ja teníem a la beta 2 (extensions, temes i plugins), s’incorporarà “Aconsegueix complements”, que ens permetrà baixar-nos les extensions sense haver d’entrar a la pàgina web.(INFO)

Un altre canvi, tot i que menys significatiu, és que el botó de reiniciar el Firefox, ara està com a barra emergent, que només apareixerà quan instal·lem o actualitzem un complement. El darrer canvi dins d’aquest apartat és que, ara, els temes que instal·lem se’ns definiran com a tema a utilitzar quan es reiniciï.

Seguretat

Tot i que és un apartat menys “mediàtic”, és un dels pilars d’un navegador.

Contra el programari maliciós (malware) es verificarà (al igual que contra la pesca electrònica) una llista d’adreces, aquest cop proporcionada per stopbadware.org que té llistades milers de pàgines web amb virus, programari espia, etc.

Tot i que al Firefox 2 ja s’implementaven mesures contra la pesca electrònica (phishing), en aquesta nova edició es faran més intensives: quan entrem a una pàgina el Firefox mirarà si té verificada la identitat, si és així es mostrarà el nom de l’identificador de color verd. En pàgines web on s’han de gestionar diners (bancs, caixes, webs de compres…) hi ha d’haver una identificació.
En el tema de les extensions es farà que les actualitzacions es facin per connexió xifrada.

Traducció al català

Els Places (“Llocs”, com ho traduïem fins ara) en català s’anomenaran Biblioteca.

Altres canvis
  1. S’ha remodelat la pàgina d’impressió.
  2. Des d’un panell a la “Informació de la pàgina” es pot personalitzar si es bloquen les imatges, les galetes, les finestres emergents i la instal·lació d’extensions.
  3. Al clicar Ctrl i desplaçar una pestanya, aquesta es duplicarà.(INFO)
  4. El Firefox memoritzarà la mida de la lletra de cada pàgina, si la personalitzem (Alt+Ctrl+rodeta del ratolí).
  5. Si entrem a about:crashes podrem obtenir informació sobre els informes de fallades.

Com a resum final he de dir que m’ha sorprès l’allau de novetats que ha portat aquesta beta, que jo m’esperava més centrada en millorar el rendiment i l’estabilitat. queda una altra beta, és a dir, una nova dosis de novetats; el Firefox 3 és aquí al cantó.

Nota: haureu vist que primer hem parlat de Linux, després de Windows i per acabar de Mac OS, m’he basat en els resultats de l’enquesta del gener del 2007, donant prioritat als sistemes operatius que més utilitzeu.

Share Button