Els plans de futur de Mozilla inclouen un Firefox 3.1

Mike Shroepfer, Vicepresident d’Enginyeria de Mozilla, ha publicat aquesta matinada un full de ruta del que serà el futur del Firefox i el motor de renderitzat Gecko. A continuació en faig un breu resum.

Firefox
  • Firefox 2.0.0.x i 3.0.x (amb el Firefox 3 canviarà la nomenclatura i només hi haurà un zero entre el primer i el darrer nombre): com ja es va fer amb el Firefox 1.5 i el 2.0, passaran sis mesos (des de la sortida del Firefox 3) en els quals coexistiran els dos navegadors amb actualitzacions de seguretat, passats aquests sis mesos la branca 2.0.0.x ja no rebrà més actualitzacions, just en aquell moment s’hauria de llançar el Firefox 3.1.
  • Firefox 3.1: sense cap precedent, es llançarà una versió x.1, aquesta inclourà algunes novetats “que no s’han pogut incloure al Firefox 3”. A més a més, aquest llançament hauria de coincidir amb el del Firefox Mobile. Estarà basat en el Gecko 1.9.1, tot i que podria ser la versió Mozilla2. Aquest llançament s’espera per a finals del 2008.
  • Firefox Mobile: coincidirà amb el Firefox 3.1, així s’assegurarà una plena compatibilitat entre ambdós. Cal recordar que Mozilla està molt interessada en reduir el consum del Firefox i millorar el seu rendiment per aplicar-ho a l’edició de mòbils.
  • Firefox 4: segur que inclourà la tecnologia Mozilla2, tot i que encara és molt d’hora per dir-ho, està previst per a mitjans-finals del 2009.
Gecko
  • Gecko 1.9.0.x: serà el motor que utilitzarà el Firefox 3.0, es llançarà finalment a finals de juny d’aquest any. El seu desenvolupament ja ha acabat.
  • Gecko 1.9.1: possiblement serà utilitzat pel Firefox 3.1 i pot ser que canviï de nom per dir-se Gecko 2.0. Aquest estiu es llançarà la primera beta i està previst que a finals d’any hi hagi la versió definitiva.
  • Mozilla2: possiblement serà utilitzat pel Firefox 4. S’espera la primera beta per a mitjans del 2009.

Crec que la versió 3.1 (el més destacable de l’anunci) és una aposta arriscada però a la vegada una bona estratègia per guanyar-se un tall del pastís dels navegadors de mòbils. Tot i això, valoro molt positivament que no es facin versions “tan grans” però que a la vegada tarden tant de temps desenvolupant-se, com a passat amb el Firefox 3. No era d’això, del que ens queixàvem de l’Internet Explorer?

Share Button