Provant el Firefox 3.1 alpha 1

Ha sortit la primera alpha del Firefox 3.1 i a FirefoxCAT hem decidit provar-la (com vam fer amb les darreres versions prèvies del Firefox 3) i explicar tant detalladament com puguem les novetats que inclou, a més a més, a partir d’ara intentarem donar una llista d’extensions que ens permetran incloure aquestes novetats al nostre Firefox 3.0 sense haver d’esperar al 3.1.

Cal dir, però, que encara es troba en els seus inicis (tot i que la versió final està prevista per abans del 2009) i hi ha poques millores.

Motor de renderització
 1. Text API per l’element <canvas> de l’HTML 5.
 2. Suport a la propietat border-image de les CSS 3.
 3. Suport als selectors API del JavaScript.

A més a més, el Firefox 3.1 millora la nota a l’Acid3 Test i ja se situa amb 84 punts (el Firefox 2 treia 52 punts i el Firefox 3.0 71); tot i això encara estem lluny dels 100 punts que han aconseguit els desnevolupadors del Safari i els de l’Opera.

  Millores a la barra d’ubicació

  La barra d’ubicació del Firefox 3 (amb el nom en clau d’awesome, que en català seria impressionant) presentava un bon nombre de novetats, però sobretot un nou motor que generava la llista de pàgines d’una manera molt més intuïtiva. Molta gent s’ha queixat d’algunes característiques de la barra i per la propera versió del Firefox Mozilla ja té la solució a algunes.

  Amb aquesta alpha 1 podem posar filtres a la llista d’adreces que se’ns mostren a través d’uns codis especials. Per exemple, si escrivim “Firefox” a la barra d’ubicació, se’ns mostren totes les adreces que tenim a l’historial o a les adreces d’interès que tenen la paraula “Firefox” al nom de la pestanya, a l’URL o alguna etiqueta.

  Amb el Firefox 3.1 si escrivim “^ Firefox” només ens mostraran les adreces que tinguem a l’historial, i si en tenim alguna a les adreces d’interès que no hem visitat mai, no se’ns mostrarà.

  Si escrivim “* Firefox” només es mostraran les adreces que tinguem a Adreces d’interès, però no les que tinguem a l’historial.

  Si escrivim “+ Firefox”, només es mostraran les adreces que estiguin etiquetades amb l’etiqueta “Firefox”.

  Però no acaba aquí: si escrivim “# Firefox” ens mostrarà les adreces d’interès que tinguin la paraula Firefox al títol de la pàgina o a les etiquetes, independentment de l’URL. I si escrivim “@ Firefox” al revés: ens mostrarà les pàgines que tinguin la paraula Firefox a l’URL indepentdement del títol de la pàgina i les etiquetes.

  Tots aquests signes (^, *, +, #, @) es poden canviar en qualsevol moment amb les opcions que hi ha a about:config filtrant les cadenes que comencin per browser.urlbar, en un futur aquestes opcions s’inclouran a la finestra d'”Opcions”/”Preferències”, segurament, a la pestanya “Privacitat”.

  Ara posem per cas que volem que només es mostrin les adreces que tenim a l’historial i no les adreces d’interès quan escrivim quelcom a la barra d’ubicació, i volem que això passi per defecte (no haver d’escriure el signe ^). L’únic que cal fer és anar a about:config cercar la cadena browser.urlbar.restrict.history i esborrar el valor.

  EXTENSIÓ: Hide Unvisited

  Per acabar el tema de la barra d’ubicació, s’ha inclòs la funcionalitat de l’extensió Show Keywords, és a dir, ara quan fem una cerca amb una paraula clau assignada a un motor de cerca, se’ns desplegarà la barra d’ubicacions ensenyant-nos on anirem a parar. A més a més ara podrem assignar a dos motors la mateixa paraula clau.

  EXTENSIÓ: Show Keywords

  Firefox 3.1 Restricts, Matches, Keywords” – edilee

  Ctrl+Tab

  Com ja vam comentar es remodelarà per complet la combinació de teclat Ctrl+Tab per fer-la més àgil i còmoda. Amb aquesta primera alpha ja s’ha integrat la interfície que es mostra quan cliquem a Ctrl+Tab per canviar de pestanyes. Per defecte només es mostren tres miniatures, però això es pot canviar amb l’entrada browser.ctrlTab.previewsCount de l’about:config.

  EXTENSIÓ:  Ctrl+Tab

  Actualització (20:35): Informació sobre l’Acid3 Test i algunes dades més.

  Share Button