Provant l’Ubiquity 0.1

Com totes les novetats que surten dels laboratoris de Mozilla, a FirefoxCAT hem decidit provar l’Ubiquity 0.1 i fer-vos un anàlisis exhaustiu de com funciona.

Un cop hem instal·lat l’extensió i reiniciem el Firefox se’ns obre una pestanya amb les opcions de l’extensió (la majoria d’extensions de Mozilla Labs tenen les opcions com una pestanya i no com una finestra, com és habitual), que sempre podem obrir des d’about:ubiquity. La pàgina principal de les opcions inclou un enllaç cap a un tutorial, el vídeo demostratiu de les funcionalitats, les últimes notícies sobre l’extensió, etc. també des d’allà es pot canviar la drecera de teclat que obre el gestor d’ordres, per defecte és Ctrl + Espai.

La següent pestanya, anomenada Your Commands, mostra totes les ordres que podem donar i el seu resultat. La tercera pestanya és el tutorial i la quarta el cercador de noves ordres.

Per començar apretem Ctrl + Espai per obrir el quadre de text i introduïm alguna ordre. Per exemple “wikipedia Barcelona”; llavors podem fer tres coses:

  • Clicar Enter directament i anar a l’article Barcelona de la Wikipedia (en anglès).
  • Esperar i que se’ns desplegui una llista d’articles de la Wikipedia relacionats amb Barcelona, llavors amb el ratolí o el teclat, seleccionar quin volem.
  • Prémer Escape o clicar a algun lloc de la pantalla, excepte sobre l’Ubiquity.

Però la veritat és que no cal ni fer això, perquè escrivint “w Barcelona” ja en tindríem prou, faria el mateix, però a més podríem veure altres ordres que comencem amb w, per exemple “weather Barcelona” que ens diria quin temps fa a Barcelona, o “word count Barcelona”, que ens diria quantes paraules té (en aquest cas una).

Ara provarem de treballar amb una pàgina web, seguint l’exemple, l’article de la Wikipedia sobre Barcelona. Seleccionem algun paràgraf, o alguna frase. Llavors per exemple podem fer un “word count this” perquè ens compti el nombre de paraules seleccionades (en aquest cas, no cal escriure el “this”), un “highlight” per marcar el text, o un “translate this to spanish” (com que utilitza el traductor de Google no hi ha el català) perquè ens substitueixi el text en anglès per text en espanyol. Si en algun moment volem anar enrere amb aquestes edicions, podem Actualitzar la pàgina o escriure “undo” a l’Ubiquity.

També podem enviar el text per correu escrivint l’ordre “email this to jordi”, si li volem enviar a un amic que es diu Jordi. L’Ubiquity ja s’encarrega de cercar la nostra llista d’adreces del Gmail.

Doncs imagineu-vos tot això amb suport, també, per a Google Maps, Google Calendar, Twitter, TinyURL, Digg i molts motors de cerca. I amb desenes de noves ordres desenvolupades per enstusiates. De ben segur serà una extensió imprescindible per a molts, encara està en desenvolupament i no funciona del tot bé a Linux, tot i això, és molt recomanable si més no fer-hi una ullada, perquè un o altre ús segur que li trobeu.

Share Button