Google presenta avui el seu navegador Google Chrome

Ahir es va fer públic que Google està treballant en el Google Chrome, un nou navegador web lliure que utilitzarà el motor WebKit del Safari (una versió d’Apple del KHTML de KDE, utilitzat en el Konqueror).

La presentació d’aquest navegador és, si més no, curiosa, ja que s’ha fet a partir d’un còmic que va explicant les funcionalitats que té. Les còpies d’aquest còmic, que és Creative Commons, s’havien d’enviar el dia 3 de setembre, però a Europa sembla ser que s’han distribuït abans. L’alemany Philipp Lenssen, que va rebre la còpia del còmic ahir i és el Google Blogoscoped (un bloc no oficial sobre Google), va penjar el còmic a Internet.

El navegador serà, com ja hem dit, programari lliure. Tindrà pestanyes, però aquestes, en comptes d’estar sota les barres d’ubicació, la d’eines, etc. estarà a sobre, així cada pestanya podrà tenir un espai de treball diferent i serà un procés diferent i si una es bloqueja no cal tancar tot el navegador. S’utilitzarà Sandbox, un mètode de seguretat que farà que des de cap web es pugui tenir accés a l’escriptori o als fitxers de l’usuari.

L’usuari podrà controlar en tot moment quanta CPU està gastant i quina pestanya gasta més. L’intèrpret de JavaScript s’anomenarà V8, l’ha desenvolupat un equip de Dinarmarca i serà programari lliure.

Es podrà navegar en mode Incognito què permetrà navegar anònimament, com es pot fer amb el Safari i en un futur amb l’Internet Explorer 8, sense emmagatzemar l’historial ni rebre galetes.

Hi haurà la possibilitat d’utilitzar les aplicacions web com si fossin aplicacions d’escriptori, tal com es pot fer amb el Prism pel Firefox.

Tindrà una barra d’ubicació intel·ligent anomenada omnibox. Que et permetrà fer una cerca amb la paraula que introdueixis, anar a pàgina que ja hagis visitat o anar a una pàgina que et suggerirà el navegador.

El progrés de les descàrregues es mostrarà a la part inferior de la finestra, com fa la Download Statusbar pel Firefox.

Quan s’obri una nova pestanya, aquesta no estarà en blanc, sinó que hi haurà les miniatures de les pàgines més visitades, les darreres cerques que hem fet, les pestanyes tancades recentment… semblant al que fa poc es proposava per les properes versions del Firefox.

Finalment també s’inclourà protecció contra la pesca electrònica i el programari maliciós a partir de la llista negra de pàgines de Google.

La versió beta d’aquest navegador està prevista per avui, tot i que encara no s’ha llançat, aquesta versió només funcionarà amb Windows i els usuaris de GNU/Linux i Mac OS haurem d’esperar a properes versions o a la versió final. Això, en principi, no hauria d’afectar a les relacions que hi ha entre Mozilla i Google, que fa un parell de dies van acordar l’allargament del seu acord fins el 2011.

Google Chrome (pàgina oficial)
A fresh take on the browser” – Google Blog
Google on Google Chrome – comic book” – Google Blogoscoped
ALTRES MITJANS: Aza’s Thoughts, Bitelia, Genbeta, Google Blogoscoped, Google Dirson, NoticiesTecnologia.com, SomGNU, VilaWeb i Viquipèdia (en)
Vegeu també: “Provant el Google Chrome

Imatges: Google Blogoscoped (1,2)

Actualitzat (02/09/08 – 21:42): Com diu en Ruben als comentaris, ja es pot descarregar el Google Chrome.
Share Button

No responses yet

 1. noticiesTecnologia.com escrigué el :

  Hola,

  T’he fet un enllaç a la teva noticia des de la nostra:
  http://www.noticiesTecnologia.com/2008/09/02/google-sorpren-tothom-i-anuncia-el-seu-navegador-chrome/

  Com a redactor del blog firefoxcat, quina opinió et mereix aquest nou navegador? T’espanta? Et tranquilitza que sigui programari lliure?

  Salutacions!

 2. Aljullu escrigué el :

  Hola, gràcies per l’enllaç, jo ara t’he afegit a “Altres mitjans:” 😉

  Pel que em preguntes, lògicament tots sabem que la majoria de mercat que guanyi el Google Chrome el traurà del Firefox: els dos són lliures, molt propers a Google… Tot i això no el veig com un enemic, sinó com un amic, des de Mozilla sempre han dit que no volien tenir el monopoli dels navegadors com havia fet l’Internet Explorer en el seu moment, i crec que aquesta és la millor sol·lució: competència entre navegadors lliures.

  Si el Konqueror guanya usuaris és una bona notícia, i per tant, si el Google Chrome guanya usuaris també serà una bona notícia.

  Provaré el Google Chrome, però difícilment m’agradarà més que el Firefox…

  Salut!

 3. Ruben escrigué el :

  Ja esta disponible.

 4. Aljullu escrigué el :

  Merci! Ja he actualitzat la notícia!

 5. Anonymous escrigué el :

  L’únic dubte és si informa al gran germà google de per on navega l’usuari… 😉 perquè deu ser la única informació que els manca, tenen el nostre mail, les nostres cerques, ara només els falta saber per on naveguem.

 6. Aljullu escrigué el :

  Quan te’l baixes et pregunta si vols enviar informació a Google sobre per on navegues per ajudar-los a “millorar” el Chrome.

  Si vols al 20Minutos hi ha una pregunta sobre això.