Provant el Google Chrome

Com sempre, a FirefoxCAT provem les últimes novetats del món dels navegadors d’Internet, i sense dubte ara és el torn del Google Chrome, alliberat fa un parell de dies per Google.

Inici

Després de descarregar-nos-el ja el podem començar a utilitzar: no cal instal·lació. Ens apareix una finestra de benvinguda que ens explica que per defecte ens importarà les preferències de l’Internet Explorer, però si cliquem a “Personalitza aquesta informació” podem canviar-ho perquè ens importi els valors del Firefox.

També podem definir-lo com el navegador per defecte i decidir si creem o no dreceres des de l’escriptori o la barra d’inici.

Interfície

El primer que salta a la vista quan entrem per primer cop amb el Google Chrome és la seva interfície. Cal dir que la barra de títol és diferent, tot i que molt semblant, a la del Windows. S’ha de destacar positivament que l’espai per la pàgina web que visitem és molt gran, i les barres no ocupen gaire. El que amb el Firefox ho podem trobar a la barra d’eines, al Chrome està simplificat en dos botons desplegables. No hi ha barra d’estat, però quan s’hagi de mostrar informació sobre cap a on porta un enllaç o què està carregant el Chrome, apareixerà una barra translúcida; això sí, no hi ha una barra que indiqui quin percentatge de la pàgina hem carregat.

Cal dir que hi ha força elements de la interfície que recorden a altres navegadors, com per exemple l’estrella per afegir adreces d’interès com a botó de fàcil accés (que actualment porten quasi tots els navegadors) o la barra desplegable per preguntar-nos si volem desar una contrasenya.

Quan ens estiguem descarregant un arxiu, aquest es mostrarà a una barra a la part inferior de la finestra, molt més còmode que una finestra emergent, a més a més. També hi ha una pestanya de baixades que ens permet cercar tots els fitxers que ens hem descarregat fàcilment.

Cal dir que tot i que la interfície és força bonica (tot i que això dependrà de per qui) i inclou forces efectes de lliscaments, no es pot personalitzar gens, i això és un punt força fluix.

Omnibox

L’omnibox és com l’awesome bar del Firefox però per el Chrome. Es tracta d’una barra d’ubicació intel·ligent. Permet fàcilment accedir a les pàgina de l’historial, a una de les suggerències que et fa el Chrome o fer una cerca al Google amb aquell paràmetre.

També és interessant veure que mostra el domini de color negre i el que queda d’adreça de color gris, això es posa més èmfasi a quin lloc web està l’usuari per evitar la pesca electrònica. També salta a la vista que no hi ha un botó per desplegar les suggerències del navegador abans d’escriure res.

A més a més, podem canviar els motors de cerca per defecte i la seva paraula clau.

Pàgina d’inici

La pàgina d’inici o la que veiem quan obrim una nova pestanya és una de les característiques més interessants.

Incorpora enllaços fàcilment cap a les pàgines més visitades, les adreces d’interès (totes i en especial les més recents) i a les pestanyes tancades recentment. Per defecte la barra d’adreces d’interès només es mostra en aquesta pàgina, tot i que això es pot modificar des del menú Personalitza i controla el Google Chrome.

Tot i això, cal dir que aquesta pàgina és molt poc personalitzable, i no podem moure els elements o canviar-los.

Historial

L’historial és un altre punt fort d’aquest navegador ja que permet fer cerques als continguts de les pàgines visitades, no només al títol i a l’adreça.

Per a desenvolupadors

Com ja vam dir, el Chrome destaca per tenir les pestanyes en processos per separat, així si una falla no cal tancar tot el navegador. Això ens permet, per exemple, mirar quina pàgina de les que estem visitant consumeix més recursos a través d’un gestor de tasques accessible des de Controla la pàgina actual i Desenvolupador.

A més a més inclou un depurador i una consola de JavaScript. Lògicament també permet consultar el codi font de la pàgina.

Conclusions

Sincerament, veig força lluny que el Google Chrome arribi a superar el Firefox, tot i que aporta aire fresc al món dels navegadors que estava una mica estancat i inclou idees quasi revolucionàries, li fan falta encara algunes característiques importants. A més a més, de moment no permet l’ús d’extensions o temes (tot i que Google ha dit que en un futur serà possible).

També em veig amb l’obligació de dir que, si és molt positiu que l’hagin llançat des de l’inici amb català, un cop més Google ha fet la traducció pel seu compte sense seguir la guia d’estil de Softcatalà.

Share Button