Geode: suport a la geolocalització al Firefox 3.0

Fa un mes us vam parlar d’una novetat molt interessants que portarien el Firefox 3.1 i el Firefox Mobile: suport a la geolocalització, és a dir, que el navegador sàpiga on et trobes.

Això pot tenir certes utilitats, per exemple, com diuen a Mozilla Labs, imaginem que arribem a una ciutat on mai no hi hem estat i volem anar a algun restaurant; entrem a la nostra pàgina de crítica gastronòmica i aquesta detecta directament a quin lloc del planeta ens trobem i automàticament ens mostra els restaurants que tenim a prop. Un altre cas: imaginem que volem tenir un lector RSS diferent a casa i a la feina, no seria útil que el navegador detectés automàticament on som i ens mostrés un o altre depenent de la situació?

També és interessant que el Firefox detectarà la nostra posició a través de diversos sistemes, així si amb un no es pot ho provarà amb un altre. És a dir, que utilitzarà un GPS si en tenim un, que mirarà la xarxa de WiFi a la que estem connectats si ho estem, o senzillament que ens permetrà incloure les coordenades manualment.

Lògicament, quan un web vulgui saber la nostra informació, el Firefox ens demanarà què volem fer: si donar-li les coordenades exactes de la nostra posició, comunicar-li a quin barri ens trobem, a quina ciutat, o senzillament no enviar cap dada.

Actualment pocs webs suporten aquesta característica, però podem destacar Food Finder (creat expressament per Mozilla per provar el Geode), Pownce i el Yahoo! Fire Eagle.

Geode es tracta d’una extensió que inclou aquesta novetat al Firefox 3.0, perquè els usuaris la comencem a provar i els desenvolupadors web puguin provar nous dissenys web. Tanmateix, el Firefox 3.1 i el Firefox Mobile ho portaran per defecte. Una altra dada positiva és que segueix l’estàndard obert de la W3C (Geolocation API Specification) i, per tant, serà més fàcil que altres navegadors s’hi sumin.

Ara comença la part negativa: sembla ser que per la geolocalització el Geode utilitza Skyhook, unes biblioteques propietàries incompatibles amb GNU/Linux. Mozilla encara no ha dit res als comentaris que hi feien referència, però podem dir que el Geode és una extensió privativa i de codi tancat. Tot i això no patim, la llicència de Mozilla no permet incloure elements privatius i de codi tancat per defecte al Firefox, per tant la versió 3.1 i Mobile no podran utilitzar el Skyhook, sinó que hauran de tenir una implementació lliure, de la qual de moment no se’n sap res.

A més a més, molta gent considera que és una característica d’ús minoritari i que per aquesta raó no s’hauria d’incloure al Firefox per defecte. Recordem que el projecte Mozilla va morir d’això, d’incloure massa coses, i així va néixer el Firefox.

Introducing Geode” – Mozilla Labs

Share Button