El programari lliure per solucionar la pobresa — Dia d’Acció dels Blocs 2008

Un any més ens sumem al Dia d’Acció dels Blocs (Blog Action Day) que intenta que el màxim de blocs parlin d’un mateix tema un mateix dia. El tema cda any té quelcom a veure amb la solidaritat i voluntat de fer un món millor. L’any passat vam parlar del panda vermell (la temàtica era el medi ambient); aquest any ens toca parlar de la pobresa.

Hi ha una frase popular que diu així: “Dóna un peix a un home i l’hauràs alimentat un dia. Ensenya’l a utilitzar un ordinador amb Linux i l’hauràs alimentat per a tota la vida.” Això és extensible a tot el programari lliure, i en conseqüència al Firefox i a la resta de programes de Mozilla.

Per ningú és nou que l’ús de programari privatiu comporta un desembutxacament monetari astronòmic per a tothom. La versió més barata del Windows Vista val uns 200$ i les versions més completes ascendeixen als 320$1; el Mac OS 10.5.4 Leopard costa uns 130$2. I això només és el sistema operatiu, deixant de banda el maquinari (que realment és el més car) encara caldria sumar-hi un paquet ofimàtic, un editor d’imatges, etc. Tots aquests productes no són accessibles per a un gran nombre de persones que no tenen aquests recursos.

Per resoldre aquests problemes han nascut iniciatives tant interessants com One Laptop per Child (en català conegut com el PC de 100 dòlars), que vol aconseguir que els infants de països en vies de desenvolupament puguin accedir d’una manera econòmica a la informàtica. Van desenvolupar un ordinador amb maquinari poc potent i programari lliure fins a aconseguir fer un portàtil que només costa 100$ i no necessita bateria.

És interessant que comunitats lingüístiques totalment invisibles per a Microsoft o Apple tinguin la seva oportunitat en el món del programari lliure. El Firefox 3.0 està disponible en quaranta-vuit llengües diferents (i vuit més en versió beta) i té versions per a idiomes amb menys de mig milió de parlants3; i tot i això no és el navegador més traduït4. El supera l’Epiphany (del projecte Gnome) que està disponible en setanta llengües diferents. I aquí radica un altre avantatge del programari lliure: els diners no són el més important, i per petit que sigui el mercat d’una comunitat, aquesta no s’oblida si hi ha voluntaris disposats a treballar-hi.

Un exemple una mica apartat però meravellós: la Viquipèdia, que està disponible en més de dues-centes cinquanta llengües (tot i que algunes edicions inactives). És la millor manera d’oferir coneixement a tothom sense limitacions de raça ni classe social.

Gràcies al programari lliure avui podem tenir un ordinador totalment funcional per 0 euros (sense comptar el maquinari) i en moltes més llengües que les que tindríem amb el programari privatiu.

HISTÒRIC: DAB 2007

Share Button

No responses yet

  1. dallovi escrigué el :

    Així m’agrada! Fa uns mesos em vaig apuntar a la web aquesta perquè ho vaig veure al teu blog. Estic completament d’acord amb això del programari lliure i la pobresa. No veig cap altra manera per que els països subdesenvolupats es fiquin al dia en qüestions tecnològiques. Tan fàcil i ràpid que es fer una còpia d’un programa… és molt injust que hi hagi gent que els ho negui.

    Vinga, una abraçada.

    Per cert. Sóc el LloX del Programacionweb.net.

  2. Aljullu escrigué el :

    Salutacions! Gràcies pel comentari i felicitats pel teu web, algun cop hi he participat 😉