Provant el Firefox 3.1 beta 2

Com sempre que surt una nova versió en proves del Firefox, l’analitzem a fons. Aquest cop toca el Firefox 3.1 beta 2, es tracta de la versió prèvia al Firefox 3.1 amb més novetats de cara a l’usuari (en part per això hem tardat tant a publicar aquest article).

Motor de renderització

S’han fet millores generals al Gecko, millorant-ne la velocitat i la compatibilitat amb els estàndards. A l’Acid3 (una prova per demostrar si funciona bé amb les tecnologies web actuals) treu una nota de 93 sobre 100, 4 punts més que a la beta 1.

Finalment el TraceMonkey, el nou motor de renderització de JavaScript que substituirà l’antic SpiderMonkey, ve activat per defecte. Es tracta encara d’una versió de proves però que millora notablement la velocitat. (INFO)

Interfície

Amb el Firefox 3.0 (i anteriors), quan movem una pestanya d’una finestra a una altra el Firefox l’actualitza sense que li demanem. Amb el Firefox 3.1 la pestanya senzillament canviarà de finestra sense haver de tornar-la a carregar; la barra de pestanyes ara es mostra permanentment (paraŀlelament s’ha eliminat l’Indicador d’activitat). A més, ara en arrossegar pestanyes veurem una miniatura d’aquesta.

Si arrosseguem una pestanya cap a l’escriptori se’ns obrirà una nova finestra amb el contingut d’aquella pestanya (fins ara es creava un accés directe a la pàgina oberta). S’ha incorporat una opció d’Obre en una nova finestra al fer clic amb el botó dret sobre una pestanya.

En canvi, les novetats que ja us havíem comentat del nou mode de navegar entre pestanyes, més visual, s’han retirat i ara torna a ser com és al Firefox 3.0, això es deu al fet que molts usuaris l’havien criticat i deien que no era còmode.

També s’ha inclòs, ja, el suport multitàctil per a MacBook. (INFO)

Touching Firefox” – edilee
BUGZILLA: Bug 456520

Una novetat força insignificant, però també ressenyable, és que s’ha actualitzat el favicon de Google de la barra de cerca.

Comportament

Finalment s’ha inclòs la navegació privada, que ja vam provar al seu moment. (INFO)

Don’t leave a trace: Private Browsing in Firefox” – ehsanakhgari
Privacy UI” – Alex Faaborg

A més s’ha afegit la opció de netejar l’historial recent, es tracta d’una eina que ens permet esborrar el què vulguem de l’Historial (webs, formularis, constrasenyes, descàrregues, galetes…) del període de temps que determinem.

S’ha inclòs una novetat que ja s’esperava pel Firefox 3.0 però que al final no es va poder incloure: l’autocompletat de les etiquetes, és a dir, que quan desem una adreça d’interès i li posem una etiqueta, mentre n’escrivim el nom se’ns suggeriran etiquetes que comencin igual.

BUGZILLA: Bug 415960

L’edició d’adreces d’interès es pot fer a múltiples adreces a la vegada, molt pràctic per aplicar una etiqueta a diverses adreces, procés que fins ara implicava anar d’una en una.

Una altra novetat molt interessant és el nou assistent de recuperació de sessions. Ja fa temps que quan el Firefox se’ns tanca inesperadament per algun problema de programari o maquinari, en tornar-lo a iniciar ens permet recuperar les pestanyes que ja teníem obertes. El defecte d’aquest sistema és que si el problema ha estat produït per una pestanya, quan recuperem la sessió ens tornarà a passar. Amb el Firefox 3.1 abans de recuperar la sessió se’ns ofereix la possibilitat de deshabilitar algunes pestanyes. (INFO)

La opció de veure el codi font d’una pàgina s’ha millorat corregint un error de programació de més de nou anys d’antiguitat: a partir d’ara, a la visualitació del codi font, les adreces seran enllaços.

Localització i textos

A més a més, ja està disponible en 54 idiomes diferents, entre ells el català, 18 més que la primera beta.

S’han millorat els textos de les pàgines d’error per fer-los més entenedors per a tots els usuaris, oferint soŀlucions a l’usuari i evitant utilitzar llenguatge complicat i poc a l’abast. (INFO)

SSL Error Pages in Firefox 3.1” – meandering wildy
BUGZILLA: Bug 431826

La llicència ara no es mostra durant el procés d’instaŀlació, sinó en la primera encesa del programa com una barra emergent; fent-la de lectura voluntària. S’ha modificat el text de la llicència i es mostrarà a tots els sistemes (fins ara els usuaris de Linux no la veien). A més, en qualsevol moment es podrà consultar la pàgina about:rights, amb la llicència i els drets dels usuaris. (INFO)

Futur

Ja només queda una beta per a la versió final, que s’espera durant el primer trimestre del 2009.

Aquest cop hi ha hagut moltes novetats, tot i que encara trobem a faltar el nou gestor de complements i la integració de l’historial de baixades i la Biblioteca, que en principi s’havien d’incloure en aquesta versió. Possiblement, també, es polirà lleugerament la interfície als Windows; no se sap res de les interfície ni de Mac OS ni de Linux.

Per acabar, cal esmentar que ja ha començat el desenvolupament d’un nou Firefox, el que segurament serà el Firefox 3.2.

Mozilla 1.9.2 / Firefox 3.2 theme changes” – mozillaZine

Share Button

No responses yet

  1. Anonymous escrigué el :

    Em podeu ajudar a trobar l’enllaç de descàrrega de la versió portable d’aquesta beta? Gràcies.