Què ens espera per a les properes versions del Firefox?

Amb el llançament del Firefox 3.5 fa poc menys d’un mes, ara totes les mirades van dirigides cap a les que seran les properes versions: la 3.6, la 3.7 i la 4.0. En conseqüència han aparegut molts mockups i altres informacions que han donat la volta a la xarxa. A continuació intentaré fer-ne un resum i aclarir alguns dubtes que han sorgit.

Mozilla Firefox 3.6

La propera versió, de moment s’etiqueta com a 3.6 (dic de moment, perquè abans era la versió 3.2). Com a nom en clau es diu Namoroka, tot i que sovint, quan els membres de Mozilla parlen d’ella utilitzen Firefox.next, una manera més senzilla per referir-se a “la propera versió del Firefox”. El desenvolupament va començar a finals del 2008, però de moment no hi ha novetats destacables respecte la branca 3.5.

Estava prevista per a mitjans 2010, però sembla que hi ha interès en publicar-la abans que s’acabi l’any, encara que sigui com a “actualització menor”, i deixar per l’any que ve la 3.7. De moment, sembla que la primera alpha ja la podríem veure aquest mes d’agost que ve.

Utilitzarà el motor de renderitzat Gecko 1.9.2. Les novetats que s’esperen són un mètode visual per intercanviar de pestanyes (això ja hi era a la versió 3.5, però es va treure a la segona beta perquè no acabava d’agradar a tothom).

Possiblement també s’inserirà la pestanya about:me, que dóna informació sobre els hàbits de navegació de l’usuari.

Imatge: Mozilla Links (1)

La resta de novetats ja les vam comentar fa temps: millorar el rendiment, integrar-se millor amb el sistema operatiu, fer més fàcil la personalització, fer d’intercomunicador entre les aplicacions web i l’escriptori i permetre un nou mode de navegació “basat en les tasques”…

En canvi, no portarà cap canvi destacable a la interfície, aquests es deixen per a una versió posterior, és per aquest motiu, que els darrers dies s’ha parlat més del Firefox 3.7 i el 4.0 que del 3.6.

Mozilla Firefox 3.7

La versió 3.7 està prevista per a la primavera del 2010. No se sap quines novetats portarà, però Mozilla ha fet públics alguns mockups que ensenyen interfícies molt diferents de les actuals; són en un Windows Vista amb Aero, amb un Vista sense Aero i amb un Windows XP. Malgrat que tots siguin de Windows, l’estructura de la interfície molt probablement serà igual o semblant en Linux i Mac OS X.

El primer canvi que salta a la vista és que desapareix la barra de menú. Totes les opcions a què podíem accedir des d’allà, ara passaran als menús Pàgina (2, a la barra de pestanyes) i Eines (3, a la barra de navegació). La diferència escencial entre els dos, és que el que trobarem a Pàgina seran opcions que només afecten a la pàgina en sí (Imprimeix, Informació de la pàgina…) mentre a Eines hi haurà opcions que afecten a tot el navegador (Complements, Preferències…).

En el disseny, expressament s’ha volgut remarcar això fent que el botó de Pàgina quedés emmarcat amb el marge de la pàgina, mentre que el botó Eines queda unit amb la vora de la finestra, fent referència a tot el navegador.

A més a més, el nou disseny utilitza l’efecte Glass de l’Aero del Vista (3), que visualment queda molt atractiu. Malgrat això també hi ha un mockup sense utilitzar l’Aero i un del Windows XP.

En aquest últim podem veure que els botons Pàgina i Eines estan els dos a la barra de menú i s’identifiquen amb una icona, i no amb text.

Mozilla Firefox 4.0

De la versió a més llarg termini que se’n té informació és la 4.0. Farà servir el motor de renderització Mozilla2, en comptes del Gecko com fins ara; serà compatible amb el JavaScript 2t. Probablement incorporarà el sistema multiprocés, però encara s’ha de veure com avança el projecte.

INFO:El Firefox serà multiprocés

Hi ha dos mockups diferents segons la posició de les pestanyes. El primer les situa a sota la barra de navegació, com fins ara:

Podem observar com a més dels menús de Pàgina i Eines que havíem vist a la interfície del Firefox 3.5, hi apareix el d’Adreces d’interès.

A la barra de pestanyes s’hi afegeix un botó per anar a la pàgina inicial i un altre per mostrar totes les pestanyes a la vegada, en una quadrícula.

L’altre disseny té les pestanyes a dalt de tot, substituint la barra de títol.

El disseny és si més no, molt semblant. Desapareix el botó d’Adreces d’Interès perquè el seu lloc l’ocupa el botó Pàgina, que s’incorpora a la barra de navegació.

Dels dos dissenys s’ha de destacar la integració de l’Ubiquity en la barra d’ubicació: el que s’anomena el projecte Taskfox. De manera que la barra de cerca desapareix perquè s’integra amb la barra d’ubicació.

INFO:L’Ubiquity es podria integrar a la barra d’ubicació

Els botons Actualitza i Atura passen al final de la barra d’ubicació i s’integren amb el botó Vés (el de la fletxa verda). És a dir, quan estiguem escrivint una adreça ens apareixerà el botó Vés quan s’estigui carregant el botó Atura i quan s’hagi carrega el botó Actualitza.

De moment, aquesta és la informació que tenim. Cal dir que tot això no són més que idees; no representen ni petits esbossos on començaran a treballar. Malgrat això sempre és interessant veure quines propostes hi ha sobre la taula, i així d’aquí a un temps podrem veure què s’ha fet realitat i què no.

Share Button