Provant el Firefox 3.6 alpha 1

Ha sortit la primera versió prèvia del Firefox 3.6 i a FirefoxCAT l’hem de provar. Tot just està en una fase molt inicial del desenvolupament i encara hi ha pocs canvis que puguem apreciar a simple vista. Però a continuació els detallo.

Interfície

S’ha inclòs un botó de Pantalla complerta, ve amagat per defecte, però es pot afegir des de la opció Personalitza, quan fem clic dret sobre la interfície. Fins ara, per veure en pantalla complerta la pàgina no teníem més remei que anar a Visualitza i Pantalla complerta o utilitzar la drecera de teclat F11.

Ve desactivat per defecte, però s’ha tornat a incorporar el canvi visual de pestanyes. Ja ho havíem vist a algunes versions prèvies del Firefox 3.5 i ara torna a aparèixer. Serà aquesta la versió definitiva en què s’implementarà. Es tracta de les miniatures de les pestanyes una al costat de l’altre quan utilitzem la drecera de teclat Ctrl+Tab.

Per activar-ho, de moment, s’ha d’anar a about:config i canviar el valor de la cadena browser.ctrlTab.previews de false a true. A més a més, al prémer Ctrl+Tab per canviar de pestanya, en comptes d’anar-nos a la del costat com fins ara, ens canviarà a la que teníem oberta just abans.

S’hi ha inclòs un botó que en clicar-lo se’ns mostren totes les pestanyes en miniatura, amb una caixa de cerca per poder-les filtrar.

Comportament

Sovint hem de reiniciar el Firefox per alguna raó; per exemple per instałlar un complement. És molt probable que us hagi passat que tancàveu la finestra amb què estàveu navegant, tornàveu a obrir el Firefox i us adonàveu que carregava la vostra pàgina d’inici i no les pestanyes que teníeu obertes el darrer cop. La causa d’això era que us havíeu deixat oberta alguna finestra amb la qual no navegàveu però que també era del Firefox: per exemple la de Complements, la de Baixades o la de les Preferències. A partir d’ara, el Firefox tornarà a carregar les pestanyes que teníem obertes el darrer cop si tanquem la finestra de navegació, sense tenir en compte les altres finestres.

Estàndards i rendiment

La nova versió del Firefox 3.6 treu un 94 sobre 100 a l’Acid3 Test, el que representa un punt més que el Firefox 3.5.

D’altra banda, s’ha millorat el TraceMonkey, el motor de JavaScript del Firefox 3.5 i posteriors. Malgrat això, i com passava també a les versions prèvies del 3.5, les millores venen desactivades per defecte, de manera que hem de tornar a l’about:config i canviar el valor de la cadena javascript.options.jit.chrome de false a true.

Com hem dit al principi de l’article, els canvis són pocs, però marquen un bon inici pel Firefox 3.6, que s’espera per a aquest novembre i, per tant, és difícil que porti grans novetats. De moment, la primera beta (sembla ser que no hi haurà més alpha) s’espera per aquest setembre.

Share Button