WebM, un nou format de vídeo obert

Fa pocs dies, Google va anunciar l’alliberament del còdec VP8, una tecnologia a les seves mans des que es va adquirir l’empresa On2 Technologies. A més a més, l’alliberament ha vingut acompanyat amb el naixement de la iniciativa WebM. Aquesta compta amb la participació de múltiples actors, entre ells Mozilla, i es vol mirar de promoure un nou format de vídeo obert, el WebM, basat en el contenidor Matroska, el còdec d’àudio Ogg Vorbis i el còdec de vídeo VP8 en qüestió.
Poques hores després, i perquè es pugui començar a experimentar amb aquest format, diferents proveïdors ja han fet versions especials de llurs navegadors; així els usuaris més avançats poden posar a prova la capacitat de reproducció del nou tipus de vídeo obert. El Firefox no n’és una excepció (actualment els binaris només són en anglès).
Sempre que utilitzem una d’aquestes versions especials, podrem comprovar-ne el funcionament tot reproduint els vídeos d’alta definició que Google ha inclòs a la secció dedicada a l’HTML5 del Youtube.

Tot i la novetat, ja han començat a aparèixer eines per a convertir fitxers mulitmèdia a WebM. Per exemple, els usuaris del Mac i del Windows poden optar pel Miro Video Converter, i els usuaris del Linux, poden emprar la versió 0.1.6 del Transmageddon. A la distribució de Linux Ubuntu es pot trobar el còdec del VP8 al repositori PPA de desenvolupament del Gstreamer, tot i que no és recomanable instal·lar-lo si no s’és un usuari avançat.

Encara cal que passin uns quants mesos fins que els usuaris finals puguin disposar de més eines de tractament d’aquest format de vídeo, i perquè la reproducció d’aquest vingui inclosa a la versió estable de navegadors com ara el Firefox. Fins a aquell moment, tothom interessat en utilitzar el vídeo obert, pot continuar recorrent a l’Ogg Theora+Vorbis que, en l’actualitat, ja pot satisfer la majoria de necessitats de reproducció de vídeo on s’ha estat utilitzant el format Flash (p. ex. en connexions lentes). Precisament, les eines anteriorment esmentades també converteixen a l’Ogg Theora+Vorbis.

A continuació pengem dos examples d’un mateix vídeo convertit en formats de vídeo oberts, un en Ogg Theora+Vorbis, que hom pot reproduir des de la versió 3.5 del Firefox i en les darreres versions d’altres navegadors com el Google Chrome i l’Opera, i l’altre, en WebM (VP8+Ogg Vorbis), que ara per ara només es pot visualitzar amb els navegadors de demostració enllaçats més amunt.

Format ogg, funciona des del Firefox 3.5.

Format WebM, funciona en les versions de prova per al WebM

El vídeo és una captura d’un Weihnachtsmarkt de Berlín.

Enllaços

Share Button