Firefox 3.7 alpha 5

Ja vam comentar que no hi hauria Firefox 3.7, sinó que es passaria directament a la versió 4; tot i això, les versions prèvies que es publiquen segueixen portant la numeració 3.7, ja que no es canviarà fins el pas a beta.

D’acord amb això, abans d’ahir es va publicar la cinquena alpha del Firefox 3.7, com que feia dos mesos que no vèiem cap nova actualització de la branca en desenvolupament, aquesta alpha porta una interessant llista de novetats:

 • La barra de pestanyes és editable; de manera que s’hi poden afegir i treure botons com a qualsevol altra barra.
 • Apareix una nova pestanya de complements que substitueix l’anterior finestra emergent. S’hi pot accedir des de la barra d’ubicació escrivint about:addons o, com sempre, des del menú Eines. Permet gestionar les extensions, els temes i els connectors, igual com es feia fins ara. A més a més, permet valorar els complements directament des del gestor. Tot i que ja pinta molt bé, encara cal fer alguns retocs, per exemple l’apartat Get Addons encara està molt verd.
 • Una altra pàgina amb el prefix about que s’ha afegit és l’about:memory que permet saber quanta memòria gasten les diferents parts del Firefox.
 • S’ha incorporat compatibilitat amb el còdec WebM, alliberat recentment per Google i que permet veure vídeo a la xarxa sense necessitar cap connector. Això s’afegeix a la compatibilitat amb l’Ogg/Theora, que ja existia en les versions prèvies del Firefox.
 • El Firefox farà ús d’acceleració de maquinari en la reproducció de vídeos i la renderització de gràfics i imatges; això millora notablement el rendiment i la velocitat en tractar pàgines amb alt continguts gràfic.
 • Hi ha fitxers de baixada per a versions de 64 bits per a Linux i Mac OS.
 • S’han fet petits retocs en el tema de Windows: les pestanyes són més arrodonides i estan una mica separades entre si, el color de fons té un degradat…
 • Han millorat el compliment dels estàndards (assoleix un 97 sobre 100 en la prova de l’Acid3, dos punts més que l’anterior alpha).
 • S’han fet millores en el rendiment.

Segurament aquesta serà la darrera alpha que veurem, ja que la propera versió prevista és la primera beta. Ens passarem tot l’estiu amb versions beta fins ben entrada la tardor, perquè la Release Candidate està prevista per a l’octubre.

Share Button

No responses yet

 1. Pau escrigué el ::

  L’he estat provant i la veritat és que la càrrega de les pàgines és brutal! Super ràpida. Encara triga prou a iniciar-se, però es nota que va bé 😉

 2. Pau escrigué el ::

  Una altra pregunta: teniu idea quan implementaran completament HTML5? He estat provant coses com «border-radius» que el Chromium sí que reconeix, però el Firefox 3.7 no. Sabeu si treballen en això?

 3. aljullu escrigué el ::

  Jo el que més he notat és la rapidesa en tancar el navegador. Ara és instantani, mentre abans tardava uns segons.

  Pel que dius de l’HTML5, tenint en compte que és un llenguatge que encara no està definit al 100% vol dir que de moment mai arribaran a implementar-lo completament.

  I això del border-radius no ho sé, he fet una petita recerca i he trobat un parell de bugs sobre el tema:
  https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=450652
  https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=431176
  Un està sol·lucionat i l’altre assignat a un desenvolupador, de manera que podria ser que en els propers mesos s’arreglés.

 4. Pau escrigué el ::

  A veure si és cert, perquè és una llàstima. Diria que això ja és prou global, no? (el tema del border radius, vull dir).

  Per cert, sembla que està havent problemes amb el canvi a gcc 4.5:
  http://feedproxy.google.com/~r/Phoronix/~3/OggEPHoCx9w/vr.php

 5. aljullu escrigué el ::

  Si, segons he llegit en el bug que t’he passat el Safari ho implementarà en la propera versió i deien que això faria que el Firefox fos l’únic navegador que no ho té. No sé si, per tant, l’Internet Explorer ja hi és compatible o no.

  Si més no, és positiu que ja “estiguin al cas” d’això.

  I pel que dius del gcc 4.5, sembla que sí, la cosa és preocupant, però encara queden mesos pel llançament del Firefox 4.0 i fins llavors poden anar fent proves amb les diferents versions del gcc.