Firefox 3.6.4, Firefox 3.5.10 i SeaMonkey 2.0.5

firefox 3.6.4

La quarta actualització de la branca 3.6 ha estat l’escollida per afegir-hi la multitasca: els connectors s’executaran en un procés diferent del principal del Firefox. Això permetrà que si, per exemple, el Flash es bloqueja, no haguem de reiniciar tot el Firefox, sinó que reiniciant el Flash en tinguem prou.

De moment només alguns connectors funcionen d’aquesta manera (el Silverlight, el Flash i el Quicktime) ja que els altres s’han d’activar manualment perquè encara no han estat prou provats i no es pot garantir que la multitasca hi funcioni bé. A més, d’aquesta novetat només en podran gaudir els usuaris de Windows i Linux, ja que per a Mac OS encara no s’ha implementat.

És el primer cop que s’afegeix una millora substancial (que no és una simple correcció de bugs) en una actualització menor del Firefox i això ha portat molta feina (el Firefox 3.6.3 es va publicar ara fa quasi dos mesos!).  Ja fa temps es va decidir que les “grans millores” d’estabilitat, que normalment s’afegien al canvi entre grans versions (de la 3.5 a la 3.6, per exemple) ara passessin a afegir-se com a actualitzacions menors (de la 3.6.3 a la 3.6.4), d’aquesta manera els usuaris poden navegar amb més seguretat sense haver d’esperar una gran actualització.

A més a més, s’han corregit set vulnerabilitats de seguretat, quatre de les quals són crítiques i un total de 226 errors diversos.

Aprofitem l’article per avisar que la propera actualització del Firefox 3.6 serà la 3.6.6 i no la 3.6.5 com seria lògic. Això és així perquè l’actualització del motor de renderitzatge s’ha fet per separat per a dispositius mòbils i per al Firefox d’ordinador, de manera que el Fennec té la 1.9.2.5 i el Firefox la 1.9.2.4. Normalment s’intenta que l’últim número del motor i l’últim número de la versió del Firefox coincideixin, per això se “saltaran” una versió del Firefox perquè en la propera actualització tinguem el Firefox 3.6.6 amb el motor Gecko 1.9.2.6.

firefox 3.5.10

Paral·lelament s’ha llançat la versió 3.5.10, amb la correcció de nou vulnerabilitats (sis de crítiques)  i de 44 errors.

seamonkey 2.0.5

Per últim, també s’ha actualitzat el paquet de programes d’Internet de Mozilla, el SeaMonkey, que incorpora un navegador, un client de correu electrònic, un client d’IRC…

Entre les novetats d’aquesta versió hi ha la correcció de 6 vulnerabilitats crítiques i 3 de menor gravetat, millores en l’estabilitat, dues noves llengües (anglès britànic i xinès simplificat) i millores en l’ajuda del programa.

Share Button

No responses yet

  1. Ruben escrigué el :

    Arribes una mica tard jej -> 3.6.6 disponible

  2. aljullu escrigué el ::

    Sí, sí, sí. És que l’article el vaig escriure fa uns dies però no sé perquè el vaig desar sense publicar-lo.

    Demà publicarem l’article de la versió 3.6.6 😉