Firefox 4.0 beta 1


El Firefox 4.0 ha arribat a unes de les cotes més importants del seu desenvolupament: la publicació de la primera versió beta. Encara queden uns quants mesos de desenvolupament però la feina va a bon ritme i hi ha un munt de novetats.

 • El botó Minifield (en la versió final es dirà botó Firefox) substitueix la barra de menú i està dibuixat en la barra de títol (de manera que s’estalvia espai); inclou un resum de les eines més importants dels diversos menús de la barra de títol. La barra de menú, malgrat que desapareix, es pot cridar amb la tecla Alt. De moment només es veu al Windows Vista i al Windows 7.
 • Les pestanyes ara estan a la part superior de la finestra per defecte. Ja des de fa mesos en la versió en desenvolupament es podien posar les pestanyes a dalt o a baix de la barra d’eines, ara seguirà sent una opció, però per defecte vindran a dalt. Alex Faaborg ha publicat un vídeo amb els motius d’aquesta decisió:
  1. El comportament de la barra d’ubicació i dels botons d’endavant i endarrera varia depenent de la pestanya que tinguem seleccionada. Per aquest motiu, és més lògic que estiguin sota la barra de pestanyes.
  2. Una de les novetats que hi ha planificades per al Firefox 4.0 són les pestanyes d’aplicacions, és a dir, pestanyes que no tindran barra d’eines ni barra d’ubicació (en aplicacions com el Google Docs, el Gmail o l’eyeOS no tenen cap utilitat). De manera que, depenent de quina pestanya tinguem activa, veurem la barra d’ubicació o no. Per això, és més lògic que la barra de pestanyes (que sempre hi serà) estigui a dalt de tot, i la barra d’ubicació (que a vegades desapareixerà) estigui a sota.
  3. Els continguts que ara es mostren com una finestra emergent (gestor de complements, historial, adreces d’interès…) es vol que es mostrin incrustats en una pestanya. En aquest cas, no té sentit ocupar espai de la pantalla amb la barra d’ubicació. Per tant, podem aplicar el motiu anterior.
  4. Amb el Firefox 4.0 també es vol crear un nou sistema de notificacions, que serien com una mena de núvols de còmic que es mostrarien de la barra d’ubicació cap a baix. Si la barra de pestanyes és a sota, hi ha el problema que les notificacions la taparien, mentre que si és a dalt això no passaria.

  Aquests quatre motius són prou importants perquè no es tingui en compte que, en posar les pestanyes a dalt de tot, amb el ratolí són menys accessibles perquè estan a més distància del contingut de la pàgina. De moment aquesta novetat també només està per a Windows; es farà el canvi a Linux i Mac OS quan es canviïn els seus temes.

 • El botó d’Adreces d’interès substitueix alhora la barra d’adreces d’interès (que malgrat que seguirà existint, no es mostrarà per defecte) i l’apartat Adreces d’interès de la barra de menú, que, com hem dit, també s’elimina.
 • Quan s’obre una pestanya, ara hi ha una animació, similar a la del Google Chrome. Està previst que també hi hagi animacions en tancar les pestanyes i en moure-les.
 • El gestor de complements (que de l’última alpha es troba en una pestanya i no en una finestra emergent) també ha rebut alguns canvis, però encara és lluny d’estar acabat.
 • El botó Feedback només serà present a les version prèvies del Firefox. A efectes pràctics pels usuaris finals no significa res, però permet que tots aquells qui vulguem provar la beta o fins i tot utilitzar-la com a navegador d’ús diari (no és recomanable, perquè no és estable) puguem establir contacte fàcilment amb els desenvolupadors. El botó té dues funcions, per una banda és l’extensió Test Pilot, que ens permet participar en enquestes i estudis sobre com utilitzem el navegador. De l’altre, inclou uns botons per dir si el Firefox ens ha fet contents o ens ha fet emprenyar, si hi cliquem ens demanaran el perquè en una línia.D’aquesta manera hi ha una via de comunicació entre usuaris i desenvolupadors molt més senzilla: si teniu alguna queixa no cal que creeu un bug al Bugzilla, només cal que feu clic en aquest botó hi ho digueu. A més a més, podem mirar el que altres han enviat (de manera anònima, lògicament) des d’un lloc web.
 • Com sempre s’han anat fent millores en diverses parts, des de correcció d’errors fins a millores en la compatibilitat amb els estàndards.

Des de Mozilla avisen que aquesta interfície no serà la definitiva i reconeixen que la major part de novetats de moment només estan implementades a Windows; però això no vol dir que no treballin també en les altres plataformes.

Així és com es veu als Windows XP:

I així a l’Ubuntu:

firefox 4.0b1

Share Button

No responses yet

 1. Pingback de Firefox 4.0 beta 1 // la tafanera on ::

  […] Firefox 4.0 beta 1 http://www.mozilla.cat/2010/07/10/firefox-4-0-beta-1/  per apocalipshit fa 9 segons […]