Mozilla Drumbeat — escalfant motors per al festival de Barcelona

A molta gent Mozilla li recorda el conegut navegador Firefox o, potser també, el client de correu Thunderbird; però, només fent una ullada a la seva història, podem veure que Mozilla no és només això… Mozilla té com a missió oferir a l’usuari d’Internet la llibertat de navegar i, al mateix temps, tenir control de les seves pròpies dades. Mozilla representa un moviment global, una comunitat de milers de persones que treballen conjuntament.

Dins d’aquests objectius, el navegador Firefox va fer possible l’alliberament del Web per a tothom: va ser un dels primers navegadors traduïts en més de 72 llengües; va començar oferint als desenvolupadors la possibilitat d’adoptar noves tecnologies a partir d’estàndards oberts, conformat així el que és el WWW d’avui.

Ara mateix ens trobem en una era en la qual gairebé tothom utilitza Internet. Alguns de nosaltres l’utilitzem per compartir els nostre coneixement, les nostres obres artístiques o les nostres experiències personals amb amics i familiars. Però actualment, amb el navegador només, els usuaris no pensen sobre la vida que porten en línia. La xarxa és immensa i fabulosa però, al mateix temps, ens trobem amb diferents problemes: el vídeo al web continua essent sovint com un canal de TV més, molts de nosaltres encara no tenim ple control de les nostres dades i la informació que compartim a la xarxa, el sistema educatiu encara no ensenya als estudiants sobre les noves tecnologies obertes i les implicacions de les seves accions a la xarxa, etc.

Per tot això, Mozilla va crear Drumbeat, com un moviment també global que té el repte de mantenir la xarxa oberta per a les generacions següents. Un Web obert que pugui garantir que Internet, el sistema distribuït de comunicació més important de tota la història de la humanitat, continuï accessible per a tothom.

Per a això, es fa patent la necessitat d’implicar gent de perfils no necessàriament tècnics però que, al mateix temps, són persones que utilitzen Internet per crear, ensenyar i aprendre; gent com ara artistes i videoaficionats, periodistes, activistes, professors, promotors, hackers, entre molts d’altres… Tota aquesta gent, en conjunt, pot fer que la xarxa es mantingui oberta.
Drumbeat vol actuar com incubador per fer créixer les idees i transformant-les en projectes concrets. Mozilla, mitjançant aquesta iniciativa, vol oferir tot el necessari perquè projectes innovadors esdevinguin una realitat: això implica construir comunitat, fer promoció, organitzar esdeveniment o trobar finançament. Però, sobretot, l’objectiu general se centra en construir una comunitat mundial al voltant d’allò que representa el Web obert; una comunitat de gent que creu que la xarxa ha de ser de tothom i vol contribuir perquè així sigui en el seu dia a dia.

Precisament del 3 al 6 de novembre la ciutat de Barcelona acollirà el primer festival de Drumbeat, on gent d’arreu del món vindrà a treballar colze a colze en aquests conceptes amb un especial èmfasi en l’educació. En aquest bloc anirem detallant durant les properes setmanes què ens trobarem en aquest festival i explicarem alguns dels diferents projectes que ja existeixen sota l’aixopluc de Drumbeat.

Share Button

No responses yet

  1. Pingback de Universal Subtitles, eina web col·laborativa per a subtítols « mozilla.cat on ::

    […] com avançàvem en un anterior article, en les properes setmanes detallarem alguns dels projectes més actius sota el paraigua de […]