API per a l’àudio i millor acceleració dels gràfics, les novetats de la darrera actualització del Firefox 4 beta

Firefox 4.0 beta 5 a l'Ubuntu

El Firefox 4 beta segueix llançant actualitzacions a gran velocitat i amb aquesta darrera porta algunes novetats molt interessants que detallem a continuació:

 • Nova API per a sons: molt problablement el vostre reproductor multimèdia, quan reproduïu una cançó, us mostra unes imatges que es van dibuixant i desdibuixant al ritme de la música. Els desenvolupadors del Firefox es van preguntar: si tenim l’etiqueta <audio> perquè no portem això al navegador? Doncs ho han fet i ara tots els desenvolupadors web tenen la possibilitat de fer aplicacions molt més atractives i potents. El següent vídeo s’explica una mica millor que jo:

 • Acceleració de gràfics a través del maquinari: ja fa temps que se sap que el futur dels navegadors passarà per utilitzar la targeta gràfica igual com ho fan els videojocs o els programes d’edició 3D; sinó, seria impossible que en un futur els navegadors ens permetessin jugar a jocs de qualitat i poguéssim tenir una bona dosi d’efectes visuals als web. Finalment, amb aquesta actualització s’ha activat l’acceleració per maquinari a tots els sistemes Windows Vista i 7, això permet un rendiment molt més elevat de totes les accions que impliquin un gran nombre de gràfics.

 • HSTS: ara el nou protocol de seguretat del Firefox és l’HSTS. Permet que tots aquells webs que l’utilitzin li “diguin” al navegador que només volen utilitzar connexions segures HTTPS, de manera que tota la informació s’enviarà de manera segura i serà impossible que algú la intervingui.

En total s’han fet més de 600 canvis.

Com sempre us fem saber que la vostra opinió és molt important i és l’eina més útil que té Mozilla per a millorar el Firefox. Ens podeu fer saber els vostres suggeriments, queixes i comentaris a través del nostre fòrum, Facebook o Twitter. També podeu utilitzar el botó Opinió d’adalt a la dreta de la interfície del Firefox 4 o entrar a l’UserVoice del Firefox 4, en anglès, i votar les opinions que us semblin més interessants.

firefox 4.0b5

Share Button

No responses yet

 1. ruben escrigué el :

  😉

 2. Dimas escrigué el ::

  És una llàstima que vàries novetats que havien d’acompanyar la versió 4 del Firefox no arribaran a temps a ser-hi incloses, i moltes d’altres estaran a mig fer. Esperem que la 4.1 sigui tot allò que prometia la 4.0. Ara, a esperar que per la beta 6 s’hi pugui incloure alguna novetat més…

  Pel que fa al tema de Linux, estan pendents d’un bug del GTK. Amb Windows XP el tenen bastant acabat, tot i que a mi no em convenç. El canvi de veritat de moment només el tenim amb W7 i MacOS.

  PD> Com és que a Mozilla.cat no activeu la possibilitat de subscriure’s als comentaris per mail?

 3. ruben escrigué el :

  @Dimas bon comentari. Potser la versió 4.1 serà la 4.5 jej.

 4. aljullu escrigué el ::

  Dimas, és cert que algunes novetats no s’hi serà a temps d’aplicar-les, però cal tenir en compte que també hi ha coses que no estaven previstes i al final hi són, com per exemple el Panorama, la compatibilitat amb el còdec WebM…

  Pel que dius del tema, és cert que a l’XP i a Linux és on es veu més lleig. A l’XP s’ha fet una petita actualització respecte l’anterior i el de Linux ni això.

  De moment no s’ha dit que el Firfox 4.0 per a Linux es quedi sense tema nou, així que no hem de perdre l’esperança!

 5. aljullu escrigué el ::

  Dimas, he tramès això de subscriure’s els comentaris als qui s’ocupen de la programació del web, gràcies!