La beta del Firefox 4 es torna a actualitzar amb un bon nombre de novetats

Ahir finalment, es va alliberar la setena beta del Firefox 4. Aquesta beta arriba amb retard i, com vam dir, segons el nou full de ruta la versió 4  s’ajorna fins el 2011 a causa del gran nombre d’errors per corregir.

Tot i això, el retard ha tingut la seva part positiva: aquesta nova versió porta una bona llista de novetats.

Interfície

 • El botó per actualitzar o aturar la càrrega de la pàgina, ara passa a estar al costat dret de la barra d’ubicació, compartint espai amb el botó Vés, que només es mostra si s’està escrivint una adreça. Aquest canvi permet guanyar força espai de pantalla però, tot sigui dit, exigirà un temps d’adaptació a tots els usuaris, ja que el botó passa d’estar quasi al marge esquerre de la pantalla a la dreta de la barra d’ubicació.
 • Amb l’objectiu de guanyar espai en pantalla fent que la interfície ocupi menys, s’ha suprimit la barra d’estat. La barra d’estat era la barra més inferior del Firefox on s’hi mostraven a on apuntaven els enllaços, l’estat d’una baixada, el procés de càrrega d’una pàgina…
 • Per suplantar-la, quan tenim el ratolí sobre un enllaç, l’adreça a on apunta se’ns mostrarà, ara, a la barra d’ubicació, al costat de l’adreça actual.
 • Per pal·liar la pèrdua de la barra d’estat, també s’ha hagut de creat la barra de complements. Moltes extensions instal·laven un botó a la barra d’estat per poder ser controlades, a partir d’ara aquest botó apareixerà a aquesta nova barra, que ocuparà la mateixa posició que la barra d’estat i només es mostrarà si és necessari.
 • Quan introduïm una contrasenya, el missatge d’avís que ens pregunta si volem que el Firefox l’emmagatzemi o no, serà un globus sortint de la barra d’ubicació. Fins ara era una barra emergent.
 • Desapareix l’opció de buscar actualizacions perquè es trasllada a Ajuda → Quant al Firefox.
 • En sistemes Windows Vista i 7, el botó del Firefox ara és transparent si la finestra no està activa. I és del color groc ataronjat d’abans quan la finestra està activa. També les pestanyes d’aplicació ressalten quan necessiten les nostra atenció.
 • Les pestanyes en sistemes GNU/Linux ara tenen un nou format, més arrodonit i amb uns colors que els donen més profunditat. Paral·lelamanet s’ha corregit un error que feia que, amb les pestanyes a dalt, les pestanyes d’aplicació es mostressin malament.

Característiques

 • Des d’ara tindrem la opció Enganxa i vés a la barra d’ubicació, que ens permetrà haver d’enganxar primer l’adreça i després dir-li que hi vagi.
 • S’ha fet el Firefox compatible amb les darreres novetats de l’HTML 5 pel que fa a formularis web. Això permetrà que els desenvolupadors web puguin utilitzar aquestes noves característiques, que a la llarga facilitaran la vida als usuaris. Podeu llegir-ne més informació al bloc del membre de Softcatalà, Quim Noguer.

Rendiment i velocitat

 • S’ha incorporat el nou motor de Javascript, anomenat JägerMonkey. Millora notablement el rendiment de les aplicacions web que utilitzen aquesta tecnologia, en podeu veure un exemple en el següent vídeo i comparar-ne la millora en el gràfic que han publicat.


 • L’acceleració per maquinari ve activada per defecte. En els Windows funciona amb DirectX i per als Mac OS X amb OpenGL, els usuaris de Linux encara hauran d’esperar.
 • D’altra banda s’ha implementat l’OpenType per als tipus de lletra, que permet als dissenyadors web tenir moltes més opcions, podeu veure’n alguns exemples aquí.
 • Ara el Firefox incorpora el Cascaded Session Restore. Què és això? Doncs una implementació que fa que en iniciar el Firefox, com a màxim se’ns carreguin tres pestanyes alhora. Es pot configurar des de l’about:config i la seva funció és reduir el temps que tardem entre obrir el Firefox i poder-lo utilitzar plenament, ja que si s’estan carregant moltes pestanyes a la vegada, el rendiment baixa en picat. Actualment hi ha una extensió que fa quelcom similar per al Firefox 3.6: la BarTab.

D’aquí a un parell de setmanes, si tot va bé, es publicarà la vuitena beta, que portarà el botó Firefox per a sistemes Linux, la correcció d’un error a Windows que fa que les pestanyes no quedin tocant la vora superior i molts altres detalls.

Per acabar recordar que aquesta versió és beta, és a dir, que està en proves i no se’n pot garantir la seva seguretat, operabilitat, rendiment, etc. Mozilla vol donar les gràcies a tots els usuaris que han fet arribar opinions per corregir el gran nombre d’errors d’aquesta nova beta.

firefox 4.0b7

Share Button

No responses yet

 1. Dimas escrigué el ::

  Sóc l’únic que trobo a faltar la possibilitat de tirar endarrera no seqüencialment sinó a una pàgina en concret? Abans els botons d’endavant/endarrera tenien un desplegable que et permetien escollir entre l’històric de la pestanya oberta. Espero que sigui un descuit i que torni a la pròxima versió!

 2. ruben escrigué el :

  Dimas per tal de veure el menú que dius has de fer boto dret sobre les fletxes i apareix. 😉

 3. Pingback de Recull 20/11/2010: 200 línies que fan meravelles, AMD s’uneix a Meego, Firefox continua millorant… | GNULinux.cat on ::

  […] Tenim una nova versió beta del Firefox, amb moltes millores i correccions d’errors. […]