El Firefox 4 beta afegeix l’opció de demanar no ser rastrejats

Cada cop més les empreses publicitàries busquen conèixer el màxim sobre els seus “clients” per poder-los oferir anuncis que els interessin i que, per tant, siguin més rendibles. En la majoria dels casos això es fa agafant dades de l’usuari per saber què l’interessa i què no.

Malgrat que en principi això és molt interessant i un dels grans èxits de la publicitat a través de la xarxa, ens podríem preguntar si és ètic que els webs recullin informació sobre nosaltres sense consultar-nos-ho. A més, és impossible saber si no utilitzen aquestes dades amb altres finalitats. Per sort, tothom qui es preocupi per aquestes coses ara tindrà un motiu més per utilitzar el Firefox: la propera versió inclourà una versió per tal que informem als llocs web que no volem que ens segueixin la pista.

Es trobarà a Opcions i Avançat i vindrà deshabilitada per defecte.

Aquesta és la novetat més destacada de l’onzena (i en principi penúltima) actualització de la beta, però també hi ha altres novetats interessants com:

 • S’ha incorporat informació sobre el procés de càrrega de la pàgina a la part inferior esquerra de la finestra.
 • El WebGL (acceleració 3D al navegador) vindrà activat per defecte a Linux.
 • S’ha redissenyat la pàgina d’inici (la primera captura d’aquest article).
 • S’ha corregit un llarg etcètera d‘errors.

Malgrat que és molt possible que aquest febrer encara no tinguem el Firefox 4 com es va proposar fa poc. Ja estem a la recta final del procés i cada cop queda menys.

firefox 4b11

Share Button

No responses yet

 1. xavier escrigué el ::

  Crec que ho expliqueu malament. L’opció aquesta l’únic que fa és enviar un senyal al servidor web (una capçalera HTTP) indicant que l’usuari expressament vol que la seva activitat no sigui rastrejada… però per tal que això funcioni, el servidor web ho ha de reconèixer i aplicar-ho.

  Per tant, el sol fet d’activar l’opció no es pot dir “la propera versió inclourà una opció perquè no ens puguin seguir la pista” sinó que més aviat és “la propera versió inclourà una versió per tal que informem als llocs web que no volem que ens segueixin la pista”.

 2. aljullu escrigué el ::

  Gràcies xavier, he actualitzat l’article a veure si ara queda més clar.

 3. Albert escrigué el :

  Hola! he arribat pel títol que crec que és incorrecte:

  l’opció del Firefox 4 és la de demanar als sites que no ens segueixin la pista;
  no pas la opció directa de no ser rastrejats (la qual cosa dependrà dels sites que ho acceptin).

  Tal com està redactat porta a error.

  Salutacions i gràcies per la gran tasca feta a mozilla.cat!

 4. aljullu escrigué el ::

  Hola Albert, he modificat el títol de l’article: de «El Firefox 4 beta afegeix l’opció de no ser rastrejats» a «El Firefox 4 beta afegeix l’opció de demanar no ser rastrejats».

  Espero que així quedi del tot ben explicat.

  Gràcies per la puntualització!