Com actualitzar el Firefox 4 a l’Ubuntu (i tenir-lo en català!)

Els qui utilitzeu l’Ubuntu sabreu que el sistema d’aplicacions és una mica diferent a Windows i Mac OS. Malgrat que et pots baixar aplicacions igual que en aquests sistemes, la millor opció és utilitzar un dipòsit que ens mantingui el programa actualitzat automàticament.

Al bloc GNULinux.cat van comentar com afegir els dipòsits de Mozilla a l’Ubuntu per tenir el Firefox actualitzat a l’última versió estable. El problema és que en fer-ho ens deixa el Firefox en anglès. A continuació explicarem tot el procés des del principi i de manera que ens quedi en català.

Actualitzar al Firefox 4

Obriu el terminal (Aplicacions, Accessoris, Terminal) i allà escriviu les següents línies:

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

La primera serveix per afegir el dipòsit estable de Mozilla, que us proposarà actualitzacions per al Firefox sempre que hi hagi una versió estable disponible.

La següent línia primer actualitza la llista de dipòsits i després executa el gestor d’actualitzacions.

Un cop fet això hauríeu de rebre l’actualització del Firefox. Actualitzeu i un cop torneu a obrir el Firefox, veureu que ja esteu utilitzant la versió 4 però que el teniu en anglès.

Instal·lar el paquet d’idioma català

Dirigiu-vos al rebost de Softcatalà per baixar-vos els paquets d’idioma:

Us demanarà que doneu permís a Softcatalà per instal·lar-vos extensions, li dieu que sí. Després us demanarà que reinicieu el Firefox.

Configurar el navegador per navegar en català

Per últim, comproveu que teniu la navegació configurada en català. Dirigiu-vos al botó del Firefox i Preferències, allà a la pestanya Contingut i a l’apartat Llengües premeu Trieu… a la finestra que se us desplega, on diu Afegeix una llengua… trieu el català i cliqueu Afegeix. Un cop afegit seleccioneu-lo i premeu Mou amunt fins que us quedi com a primera llengua preferida.

Si, a més, sabeu una altra llengua com l’espanyol o el francès, podeu aprofitar aquesta ocasió per situar-los també per davant o darrere l’anglès, com preferiu.

Share Button

No responses yet

 1. Pingback de Com actualitzar el Firefox 4 a l’Ubuntu (i tenir-lo en català!) // la tafanera on ::

  […] Com actualitzar el Firefox 4 a l’Ubuntu (i tenir-lo en català!) http://www.mozilla.cat/2011/03/23/com-actualitzar-el-firefox-4-a-lu…  per Nech fa 5 segons […]

 2. Narcís escrigué el :

  Acabo d’actualitzar a la versió 4 i perfecte! m’agrada molt però hi ha un problema, les pastanyes no es possen a la barra sino que fa una barra nova! alguna explicació/solució?

 3. aljullu escrigué el ::

  Narcís, no acabo d’entendre què vols dir amb això. Potser et refereixes al fet que les pestanyes apareixen a dalt de tot en comptes de sortir sota la barra d’eines. Si vols ho pots canviar fent el següent:

  1. Clica sobre la barra d’eines o de pestanyes (però no sobre una pestanya o un botó)
  2. En el menú desplegable que t’apareix hi ha una opció que es diu «Pestanyes a dalt», desmarca-la.

  Si no et referies a això, ja ho diràs.

 4. Narcís escrigué el :

  No, no em referia a això, perdò si me explicat malament.

  Aviam el que vuolia dir es, jo tb tinc instal·lat al firefox 4 a un W$$ i si mires on surten les pastanyes és en el mateix lloc on avans posava (nom de la pàgina – mozilla firefox) o sigui a dalt de tot del programa, d’aquesta manera tens més espai per veure la web, en canvi en Ubuntu les pastanyes surten a dalt pero com a una barra nova, adjunto captura de pantalla de com sem veu a ubuntu no ser que sigui cosa meva…
  http://img20.imageshack.us/f/capturajx.png/

  en canvi amb w$$ es veu així:
  http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSB-aMiWRP9Kt9VIfZQwvAcT4oxtrN33DvvEG9K7fW9TNzy7Upe