Camino 2.0.7 i el seu futur incert

Fa uns dies es va alliberar el Camino 2.0.7. Es tracta d’un navegador que utilitza el mateix motor que el Firefox, el Gecko, que és desenvolupat per Mozilla i que li integra una interfície diferent per fer-lo més integrat en sistemes Mac OS.

Entre les novetats que inclou aquesta nova versió hi ha l’actualització de la llista negra de llocs web que utilitzen certificats SSL invàlids i la correcció d’un error que impedia que miniaplicacions Java obrissin finestres.

Paral·lelament a això van fer públic un missatge al seu bloc en què mostraven la seva preocupació pel futur del navegador. Mozilla va anunciar que coincidint amb el llançament del Firefox 4 deixarien de mantenir l’API que permetia utilitzar el Gecko en aplicacions que no fossin XUL, el que significa que el Camino no podrà utilitzar més el motor del Firefox.

A partir d’aquí poden passar tres coses coses: que optin per utilitzar un altre motor com el WebKit (com va fer el Flock fa temps), cosa que requereix un gran esforç inicial; que creïn una bifurcació (fork) del Gecko, cosa que exigeix un gran esforç a llarg termini i que ja anuncien que és impossible amb els recursos humans que ara tenen; o que el navegador desaparegui. Cal tenir en compte que el Camino és un projecte petit i lliure que no té cap treballador assalariat, de manera que depèn directament dels voluntaris.

En tot cas, de moment el projecte encara és viu i d’aquí a poc esperen publicar el Camino 2.1, que portarà el motor Gecko del Firefox 3.6.

Share Button