El Firefox 5 arriba a la fase beta

Com ja vam comentar, Mozilla ha canviat la seva política de llançament de versions de manera que ara, enlloc de publicar una nova versió cada 18 mesos, en publicaran una cada 18 setmanes. És per aquest motiu que el Firefox 5 ja ha arribat a la fase beta.

El canvi més visible per als usuaris serà que des del menú Quant al Firefox ara podrem canviar quin canal d’actualitzacions volem utilitzar. Per defecte tindrem el Release, que són les actualitzacions estables. Les altres dues opcions són beta per aplicar totes les actualitzacions de versions beta que apareguin i Aurora que és un pas intermig entre les nightly builds i la beta. Podeu veure el següent esquema per entendre-ho millor.

A la barra de pestanyes s’hi ha fet un petit canvi de comportament. Quan tanquem alguna pestanya que no sigui la de més a la dreta, passaran uns segons abans que les altres es “resituïn” ocupant tot l’ample de la barra. Així s’evita el problema que en tancar una pestanya, pensem que serà la de la dreta la que ocuparà el seu lloc, i realment ho fa la de l’esquerra perquè totes passen a ser més amples.

Una altra novetat destacable és que el Firefox comença a ser compatible amb les animacions CSS, tot i que utilitzant encara un codi especial amb el prefix -moz). Actualment quasi cap pàgina utilitza animacions CSS, però un cop els navegadors ho comencin a implementar, podrem trobar pàgines web visualment molt més atractives i sense haver d’utilitzar JavaScript, Flash ni cap altra tecnologia que consumeixi molts recursos.

La opció per indicar als llocs webs que no ens segueixin, s’ha mogut a la pestanya Privadesa del menú de Preferències. Un lloc molt més addient.

Per últim, s’ha millorat el rendiment del programa en general, el de JavaScript i canvas (els dibuixos de l’HTML 5); els estàndards web principals (HTML5, XHR, MathML, SMIL i canvas) i el corrector ortogràfic en alguns idiomes.

També destaquem que a partir d’ara Mozilla utilitzarà una altra política amb els seus complements. Fins ara, només marcaven les extensions com a compatibles amb una nova versió, si el desenvolupador així ho indicava. A partir d’ara es farà un test a totes les extensions i totes les que el passin es marcaran automàticament com a compatibles. Si després els usuaris s’adonessin que realment no funciona bé, es marcaria com a no compatible.

Això es fa així perquè usualment els desenvolupadors d’extensions tarden bastant temps en actualitzar-se i molt sovint el Firefox s’actualitza a una nova versió però les extensions no ho fan, malgrat ser-hi compatibles.

firefox 5.0b2

Share Button

No responses yet

  1. Toni Hermoso escrigué el ::

    Vaja, veig que caldria corregir la traducció de la tria del canal. 😛

  2. Pingback de Firefox 15 beta 2 | GNULinux.cat on ::

    […] Font | Mozilla.cat […]