Arriba el Firefox 8 amb millores en la seguretat dels complements

Fa un parell de dies es va llançar la nova versió del Firefox, en aquest cas la 8, que ve amb una llarga llista de novetats:

 • Els complements instal·lats per programes tercers venen deshabilitats per defecte. S’ha acabat això que en instal·lar un programa, sense voler-ho, se’ns instal·li també alguna barra o extensió del Firefox.
 • Paral·lelament a això, el primer cop que iniciem el Firefox se’ns preguntarà quins dels complements que tenim instal·lats volem realment mantenir.

 • Les versions d’alguns idiomes del Firefox 8 incorporen cerca automàtica al Twitter des de la barra d’ubicació. Per exemple, si escrivim @mozillacat a la barra d’ubicació, ens dirigeix directament a aquell usuari del Twitter i #mozillacat al hashtag. La versió en català no incorpora aquesta novetat perquè el Twitter no està en la nostra llengua, però hi ha un senzill complement que afegeix aquesta funció.
 • Ara tenim una nova opció que ens permet carregar les pestanyes “a demanda” quan iniciem el navegador, és a dir, quan les cliquem. Així s’intenta evitar els casos aquells en què obríem el Firefox i se’ns començaven a carregar les 20 pestanyes que havíem deixat obertes i això ens alentia el navegador.

 • En moure pestanyes ara es veu una animació. Fins ara les animacions només eren presents en obrir-les o tancar-les, ara també hi són en moure-les d’una finestra a una altra o en canviar-les d’ordre a la llista de pestanyes. Actualitzat: com ens apunta en Dimas en un comentari, al final aquesta novetat es va retirar en una beta abans del llançament per problemes amb el rendiment, així que caldrà seguir esperant.

 • Compatibilitat amb un nou estàndard de l’HTML5 que permetrà als desenvolupadors web afegir entrades al menú contextual (el menú que se’ns desplega en fer clic dret sobre la pàgina).
 • També s’ha afegit compatibilitat amb la propietat hyphens de les CSS3 en múltiples idiomes. hyphens permet separar les paraules d’un text amb guions quan arriben al final de la línia. Des del Firefox 6 funcionava en anglès, ara ho ha en més d’una trentena de llengües, entre elles el català.
 • S’ha millorat el rendiment amb els vídeos i àudio inserits amb HTML5.
 • Corregit un error que impedia (per motius de seguretat) carregar textures de dominis diferents en un model 3D del WebGL.
 • Sis vulnerabilitats de seguretat corregides, tres de les quals crítiques.
 • Millores diverses en l’estabilitat.

firefox 8.0

Share Button

No responses yet

 1. Dimas escrigué el ::

  Al final les animacions de pestanyes s’han descartat. S’ha tret el codi de tots els canals i es faran de nou.

 2. Antoni escrigué el ::

  Agraïment

  Ànim, i molt content per les explicacions donades en aquesta pàgina

  salutacions

  Antoni

 3. aljullu escrigué el ::

  Gràcies per l’avís, Dimas. Ja ho he corregit!

 4. Pingback de Firefox 8 a l’Ubuntu i Fedora | GNULinux.cat on ::

  […] ja sabeu, aquesta setmana passada s’ha alliberat la versió 8 del Firefox. A nivell de funcionalitats no porta gaire cosa nova (caldria destacar el tema de la desactivació […]

 5. Ecron escrigué el :

  Quan estarà disponible al repositori mozillateam/firefox-stable? Ja fa dies que va eixir i no l’actualitzen (al menys per l’Ubuntu Natty).

  😉 Gràcies!

 6. BennyBeat escrigué el :

  Bones Ecron,
  Suposo que ja has provat amb la forma més bàsica:
  sudo apt-get install firefox

  Aviam si això et serveix…

  Obre el firefox i vés al menu «Quant al Firefox». A sota de la versió veuràs si troba alguna actualització (a la versió de la mateixa branca que ja tinguis al teu Ubuntu, suposo que serà el canal d’actualitzacions o «Release»). En cas que trobi una actualització, segueix les passes d’aquesta guia:
  http://support.mozilla.com/en-US/kb/Updating%20Firefox

  Si amb el mètode anterior no hi ha hagut sort, obre un terminal (CTRL+ALT+T) i insereix aquestes ordres:
  sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
  sudo apt-get update
  sudo apt-get dist-upgrade

  Amb això hi hauria d’haver-hi prou… Aquí tens un vídeo perquè vegis com es fa:
  http://www.youtube.com/watch?v=T_C1b8_nvr8
  (Nota, al vídeo fan servir el repositori «daily» que és la fase nightly. No recomano que facis servir aquest repositori excepte si t’agraden les «sensacions fortes», xDDD!!!)

  Si continues tenint problemes, aleshores suprimeix el Firefox des del centre de programari d’Ubuntu, tanca aquest gestor d’aplicacions i torna a inserir les ordres anteriors. Llavors obre novament el Centre de programari d’Ubuntu i cerca el Firefox. Ja hauries de poder accedir a la descàrrega de la versió 8.0.X

  Si encara així no ho pots solucionar, sempre pots aconseguir la darrera versió (estable) des d’aquesta mateixa pàgina. Les instruccions quant al procés d’instal·lació del Firefox des d’un fitxer tar.bz2 estan aquí:
  http://support.mozilla.com/en-US/kb/Installing%20Firefox%20on%20Linux

  També pots provar fent un sudo apt-add-repository ppa:mozillateam/firefox-next en comptes d’un sudo apt-add-repository ppa:mozillateam/firefox-stable, o fins i tot seguir el mateix mètode del vídeo, tot això si t’agrada el risc 😉

  Espero haver-te ajudat mitjançant alguna d’aquestes passes…

  Arreveureeee!!!
  Benny ^_^”

 7. Ecron escrigué el :

  Moltes gràcies, Benny, no m’ha funcionat cap de les alternatives (no vull instalar-lo mitjançant un tar.bz2 perquè m’agrada que s’actualitze automàticament), ara per ara he eliminat el repositori mozillateam/firefox-stable perquè he llegit per ahí que pel Natty Narwal no fa falta afegir-ne cap. De totes formes no puc comprovar-ho ara perquè la meua conexió no es gens bona, esta nit quan estiga a casa ja ho comprovaré i comentaré ací el que m’haja passat.

  Gràcies de nou 😉

 8. Ecron escrigué el :

  Efectivament, després d’haver esborrat el repositori de mozillateam vaig he fet un “sudo apt-get update” i m’han aparegut les actualitzacions del Firefox 8, pel que deduisc que per a l’Ubuntu 11.04 no fa falta afegir cap repositori.

  Gràcies per l’ajuda!! 😉

 9. BennyBeat escrigué el :

  Me’n alegro que finalment ho hagis aconseguit, Ecron!!!

  Arreveureeeee,
  Benny ^_^”