Mozilla en vaga contra la SOPA

Aquest matí Mozilla s’ha afegit a la vaga virtual amb altres llocs web per protestar contra la PIPA (Protect IP Act) i la SOPA (Stop On-line Piracy Act) dels EUA. Aquestes lleis protegeixen els continguts a qualsevol cost i són una oportunitat per abusar-ne i fer mal al web per tothom.

Mitchell Baker, directora de Mozilla, ha fet una analogia amb la vida quotidiana:

«Imagineu-vos un negoci al barri de lloguer de pel·lícules, però la indústria del cinema creu que algunes o potser totes les pel·lícules en aquell local són còpies no autoritzades, així que no se’ls paga quan la gent veu les seves pel·lícules. Què s’hauria de fer? La SOPA/PIPA no pretén tocar la gent que va a la botiga. Tampoc penalitza o regula la botiga. La SOPA/PIPA ens penalitza a nosaltres si no bloquegem les persones que intenten arribar a la botiga.»

La solució que proposen amb aquestes lleis és dificultar al màxim poder trobar la botiga o interaccionar amb ella. Els mapes l’amagarien. El camí fins la botiga s’ha de tallar de manera que no s’hi pugui arribar físicament. Les pàgines grogues n’han d’esborrar el número i l’adreça. El banc ha de parar el servei a la botiga. Els diaris no tindrien permès posar anuncis del negoci i, per assegurar-se que tot això passa, tothom que no ho faci així  podrà ser castigat. Fins i tot publicar un diari que digui a la gent on és la botiga estaria prohibit per aquesta legislació.

La SOPA/PIPA imposen restriccions sobre el programari per a ús en xarxes privades virtuals o servidors intermediaris, que avui en dia són l’única passarel·la pels dissidents de règims totalitaris que censuren la xarxa. La SOPA/PIPA posa en perill la seguretat de la xarxa per la gestió dels DNS. La SOPA permetrà que qualsevol que se senti perjudicat pugui demanar directament als processadors de pagaments que tallin tots els pagaments a un lloc web de fora dels EUA. No cal cap tribunal, només la sospita de l’afectat.

La pàgina d’inici avui ha canviat per un fons negre i el logotip del Firefox amb les lletres «Aturem la censura». Aquestes lleis són iniciativa del partit republicà dels EUA però ja han influenciat a estats europeus. És el cas de la llei Hadopi a l’estat francès o la Llei Sinde a l’estat espanyol on, als pocs dies de ser rebutjada, l’ambaixador dels Estats Units va advertir que es prendrien mesures si no es ratificava la llei i va ser aprovada pel Govern del Partit Popular el 30 de desembre de 2011.

La Viquipèdia en català ha fet un article extens sobre la SOPA. També hi ha més informació, en anglès, al bloc de Mozilla i al de Mitchell Baker.

La comunitat catalana de Mozilla també es veu afectada, així com molts altres llocs web. És per això que manifestem clarament que Internet ha de seguir sent lliure.

Share Button

No responses yet

  1. Pingback de El Noguer | Recull d’articles sobre les lleis SOPA i PIPA on ::

    […] Mozilla.cat: Mozilla en vaga contra la SOPA […]