Mozilla actualitza el Firefox amb un nou disseny per a la pàgina d’inici i les pestanyes noves

Seguint el previst, Mozilla ha publicat una nova versió del Firefox. Aquest cop hi ha nombroses novetats. A continuació detallem les més importants..

 • S’ha redissenyat la pàgina d’inici, que a més del cercador de Google ara incorpora un botons per accedir ràpidament a les eines més importants del Firefox, com per exemple les baixades, les adreces d’interès i l’historial. Vegeu la imatge que encapçala l’article.
 • En obrir una nova pestanya, aquesta, en lloc de ser blanca com fins ara, mostra una graella amb nou suggeriments de webs. Apareix el nom de la pàgina amb una imatge de la seva miniatura. Ens permet eliminar suggeriments, “clavar-los” perquè sempre es mostrin i reordenar-los. S’ha buscat fer un disseny senzill de manera que si algú vol quelcom més avançat pugui recórrer a algun complement.

 • La compatibilitat amb el protocol SPDY s’ha activat per defecte. L’SPDY és una proposta de Google per substituir l’HTTP per millorar-ne la velocitat. Actualment els webs més importants que utilitzen aquesta novedosa tecnologia són alguns de Google (el cercador, el Gmail…) i Twitter.
 • En iniciar el Firefox, si teníem pestanyes de la sessió anterior, aquestes no es carregaran fins que no les cliquem. Això es fa per evitar que, en iniciar el navegador, hagi de carregar moltes pestanyes alhora i s’alenteixi. Això no s’aplica a les pestanyes clavades.
 • El desplaçament suau (smooth scrolling) ve activat per defecte.
 • S’ha afegit una opció per reiniciar el Firefox al seu estat per defecte, desactivant tots els complements que hàgim instal·lat i restaurant totes les preferències que hem modificat però mantenint-nos les adreces d’interès, contrasenyes, galetes i formularis. Així hi haurà una manera senzilla de solucionar errors del Firefox provocats per complements o configuracions equivocades sense haver de perdre les dades de l’usuari. Es pot trobar a Ajuda, Informació per a la resolució d’errors.

 • El Firefox 13 és la primera versió que utilitza actualitzacions automàtiques. Es poden desactivar des de les Preferències, malgrat que no es recomana.

Pel que fa a les eines per a desenvolupadors també hi ha novetats:

 • Ara podem indicar a l’inspector de la pàgina que bloquegi els estats (:hover, :active i :focus) dels elements, de manera que podem modificar-ne l’estil “en viu”.
 • L’inspector del codi HTML ens permet copiar tot el codi que hi ha dins d’un element sense haver-lo de seleccionar manualment.
 • L’editor d’estil CSS ens avisa si hi ha alguna línia mal escrita.

I pel que fa al compliment dels estàndards:

 • Es permet l’atribut colum-fill que millora la creació de textos en columnes. Permet que els desenvolupadors indiquin si volen que les columnes s’omplin de manera homogènia (totes amb la mateixa alçada) o que les columnes ocupin tota l’alçada possible encara que això faci que la darrera columna quedi més curta o més llarga que les altres.
 • S’ha ampliat la compatibilitat amb l’atribut background-position, seguint les noves especificacions de l’estàndard.
 • La pseudoclasse :invalid ara també es pot utilitzar sobre l’element <form> que contingui el camp invàlid.
 • Ara es pot emprar la unitat turn (equival a 360º) en els atributs de les CSS que permetin angles.
 • També s’hi ha afegit compatibilitat, de forma experimental, amb els objectes Map i Set de l’ECMAScript 6.

Per últim, s’han corregit set vulnerabilitats, quatre de les quals crítiques.

firefox 13.0

Share Button

No responses yet

 1. Pingback de Mozilla actualitza el Firefox amb un nou disseny per a la pàgina d’inici i les pestanyes noves // la tafanera on ::

  […] Mozilla actualitza el Firefox amb un nou disseny per a la pàgina d’inici i les pestanyes noves http://www.mozilla.cat/2012/06/07/mozilla-actualitza-el-firefox-amb…&nbsp; per josepet fa 3 segons […]

 2. Josep escrigué el :

  Molt bé l’opció per reiniciar el Firefox al seu estat per defecte, m’ha fet molt bon servei.

 3. Pingback de El Noguer | Firefox 13: nou disseny de la pàgina inicial i de pestanya nova on ::

  […] El Firefox 13 porta com a novetats un nou disseny de la pàgina inicial i de pestanya nova. […]