El Firefox incorpora autocompletat a la barra d’ubicació i millores en la seguretat

Avui s’ha publicat una nova versió del Firefox per a escriptori. Malgrat que tocaria la versió 14.0.0, s’ha enumerat com a 14.0.1 per sincronitzar la numeració amb la versió per a Android, que probablement avui també s’actualitzarà.

En qualsevol cas, la versió per a escriptori porta moltes novetats que a continuació detallem.

 • Quan comencem a escriure a la barra d’ubicació, se’ns autocompletarà per defecte tenint en compte el nostre historial de navegació. L’autocompletat només suggereix arrels dels llocs web, és a dir, adreces de l’estil www.algunacosa.cat.

  Per exemple, si comencem a escriure “goo” la barra d’ubicació ens ho autocompletarà amb “google.com“.

 • En fer una cerca a Google des de la barra d’ubicació, de cerca o el menú dret, per defecte el Firefox utilitzarà el protocol HTTPS, que garanteix que les dades s’envien encriptades. Això farà més complicat que algun intrús intenti espiar les comunicacions amb Google.
 • S’ha afegit el mode de pantalla completa als sistemes Mac OS X Lion.
 • Tenim a la nostra disposició una nova opció per evitar que els connectors s’iniciïn per defecte.

  Si l’habilitem, en entrar al YouTube, per exemple, no se’ns carregaran els vídeos fins que no ho demanem expressament. Això és una bona mesura per aquells ordinadors antics que tinguin problemes de rendiment amb connectors com el Flash. Per activar l’opció ens hem de dirigir a about:config, cercar l’entrada plugins.click_to_play i posar-la a true.

 • La barra d’ubicació ja no mostra el favicon de la pàgina. Enlloc d’això mostra la imatge d’un món, excepte si el web utilitza el protocol HTTPS, que llavors mostra un candau.
  Això s’ha fet així per fer encara més difícils els atacs de pesca electrònica en què un web simula ser un altre per intentar aconseguir informació confidencial de l’usuari. També ha estat una decisió de disseny per fer la interfície més simple i evitar la redundància que el favicon es mostrés a la barra de pestanyes i a la barra d’ubicació alhora.
 • S’han reescrit els migradors de l’Internet Explorer i el Safari en JavaScript per millorar-ne el rendiment.

Per als desenvolupadors de llocs web, també hi ha algunes novetats interessants:

 • S’ha creat una nova API perquè els webs puguin demanar a la pantalla que no s’adormi. És a dir, per exemple, si tenim un lloc web reproduint una pel·lícula, aquest podria demanar al nostre ordinador que no mostrés l’estalvi de pantalla.
 • També s’ha creat una API per poder detectar els moviments del ratolí. Fins avui en dia, només es podia accedir a la posició del ratolí, no al seu moviment. Amb aquesta nova API serà més fàcil dissenyar videojocs en primera persona en què es mou l’orientació de la pantalla amb el ratolí.
 • L’inspector d’elements de la pàgina ens permet fàcilment bloquejar-los en :active, :hover o :focus. Això ja es podia fer a la versió anterior però s’havia de fer mitjançant el botó dret del ratolí, ara l’opció està molt més a la vista.

A part d’aquests canvis també s’han corregit vulnerabilitats i s’ha millorat el rendiment, per aquest motiu el millor és actualitzar-se el més aviat possible.

firefox 14.0.1

Share Button

No responses yet

 1. Pingback de El Firefox incorpora autocompletat a la barra d’ubicació i millores en la seguretat // la tafanera on ::

  […] El Firefox incorpora autocompletat a la barra d’ubicació i millores en la seguretat http://www.mozilla.cat/2012/07/17/el-firefox-incorpora-autocompleta…  per Aljullu fa 2 segons […]