La nova actualització del Firefox l’optimitza tant que és capaç d’executar-hi videojocs

Fins avui en dia els videojocs als navegadors o bé estaven fets en Flash o bé eren jocs sense gràfics (estil Hattrick o OGame), però la realitat està canviant i els navegadors més punters com el Firefox estan treballant de valent per optimitzar el codi al màxim de manera que siguin capaços d’executar-hi videojocs 3D sense cap connector extern.

Ahir es va publicar una actualització del Firefox que millora especialment el rendiment de les WebGL i els complements:

 • Alguns complements no estan del tot optimitzats i fan un mal ús de la memòria. El problema principal consisteix en què molts complements desen a la memòria una còpia de la pàgina que l’usuari té oberta i, en tancar-la, no l’alliberen. Al cap de moltes hores això acabava perjudicant radicalment el rendiment. Per als desenvolupadors de Mozilla hagués estat impossible arreglar un a un tots els complements afectats i això tampoc hagués significat que en següents actualitzacions dels complements no tornessin a aparèixer aquests problemes. Per això, han ideat un mecanisme que detecta quan es produeix un error d’aquests i allibera la memòria no necessària.
  Indirectament això també millora l’estabilitat del programa. El fet d’haver solucionat aquest error és molt remarcable, ja que els quatre complements més baixats del web de Mozilla tenien fuites de memòria com aquestes. També complements oficials com els de McAfee o Yahoo! estaven afectats.
  «Firefox 15 plugs the add-on leaks» — Nicholas Nethercote
  «More on Firefox Memory Improvements» —  Mozilla Blog
 • Com hem dit a la introducció, s’ha millorat el rendiment de les WebGL. El canvi més notable ha estat afegir compatibilitat amb les textures comprimides. Això, juntament amb altres millores que es van fer en versions anteriors com l’API per a pantalla complerta o per capturar els moviments del ratolí, converteixen el Firefox en un navegador capaç d’executar-hi videojocs. Per aquest motiu, han llançat una demo força senzilla però molt avançada tenint en compte que s’executa totalment sobre el navegador. La podeu provar des del web de Mozilla, s’anomena Bananabread. Al YouTube n’hi ha un vídeo.

 • S’ha afegit compatibilitat amb el protocol SPDY3. Al Firefox 13 ja es va afegir compatibiliat amb l’SPDY, però ara s’ha actualitzat a una versió del protocol més nova. L’SPDY és un protocol desenvolupat per Google que ofereix una millor velocitat que l’HTTP. Alguns webs importants que ja funcionen amb l’SPDY són els de Google, Twitter i en un futur Facebook.
 • Les actualitzacions ara s’aplicaran en segon pla. Des de fa mesos s’està treballant per fer les actualitzacions del Firefox invisibles per als usuaris, ja que amb el nou cicle ràpid de desenvolupament podia resultar una mica feixuc. El procés es dividia en tres parts:
  • Fer tots els complements compatibles per defecte. Així, en actualitzar, els usuaris no perdien funcionalitats. Això es va implementar al Firefox 10.
  • Aconseguir que les noves versions es baixessin automàticament i evitar la notificació de seguretat del Windows Vista. Això es va implementar al Firefox 12.
  • En tenir les actualitzacions baixades, que s’apliquin en segon pla quan hi ha el Firefox obert i no en iniciar-lo com fins ara. Això s’ha implementat al Firefox 15.

  «Frequently asked questions for Silent Updates in Firefox» — Brian R. Bondy

 • S’ha inclòs el maithili entre la llista de llengües disponibles, tot i que encara està en proves. És una llengua de l’Índia i el Nepal amb més de 34 milions de parlants.

Inicialment s’havia dit que aquesta versió portaria un lector de PDF integrat, però finalment no s’ha inclòs perquè encara quedaven alguns errors pendents de solucionar. Si s’avança a bon ritme estaria disponible per a la propera versió.

També hi ha algunes funcionalitats noves per a desenvolupadors i sobre el compliment dels estàndards:

 • Els elements d’audio i video ara permeten utilitzar fitxers amb el còdec lliure Opus.
  «Firefox Beta 15 supports the new Opus audio format» — Mozilla Hacks
 • L’element source ara permet l’atribut media, que actua com les Media Queries de les CSS.
 • Els elements audio i video ara poden contenir l’atribut played.
 • Ja es permet la propietat word-break a les CSS per especificar com s’han de tallar les paraules al final de línia.
 • El Firefox 15 ve amb un depurador de JavaScript que permet veure el codi de la pàgina, aturar-lo i modificar-lo en viu. A més, s’han fet millores internes perquè el depurador sigui més ràpid.
 • S’ha millorat l’editor en viu del Firefox per permetre veure la pàgina amb diferents resolucions. Això és especialment útil en el disseny de pàgines web per a mòbils, ja que des del mateix Firefox podrem simular la mida de la pantalla d’un mòbil. Fins ara, els desenvolupadors ho fèiem re-dimensionant la mida de la finestra, però això era molt incòmode si estaves treballant amb eines com el Firebug o l’editor integrat del Firefox.
 • També en l’editor, ara podem veure la mida de l’element seleccionat d’una manera gràfica. És una opció que ja portava el Firebug i la majoria d’editors dels altres navegadors i que fa molt més fàcil calcular les mides dels elements amb el seu padding, margin i border.
 • Per últim, amb l’inspector d’HTML podem desactivar el subratllador que aplicava un fons fosc als elements no seleccionats.

Seguint el full de ruta, la propera versió, el Firefox 16, apareixerà el 9 d’octubre.

firefox 15.0

Share Button

No responses yet

 1. Pingback de La nova actualització del Firefox l’optimitza tant que és capaç d’executar-hi videojocs // la tafanera on ::

  […] La nova actualització del Firefox l’optimitza tant que és capaç d’executar-hi videojocs http://www.mozilla.cat/2012/08/29/la-nova-actualitzacio-del-firefox…  per Aljullu fa 1 segons […]

 2. HotelsAmbEncant.cat escrigué el ::

  Sens dubte l’editor serà de gran ajuda per als desenvolupadors.
  Una “feature” molt interessant en aquesta nova versió.

 3. Pingback de Tres característiques amagades del Firefox 15 que potser voldreu activar | GNULinux.cat on ::

  […] 15 es va alliberar fa pocs dies. Les novetats podeu llegir-les a Mozilla.cat. La cosa curiosa és que Firefox 15 ve amb algunes característiques que no estan actives per […]