La nova versió del Firefox afegeix una pàgina per analitzar el rendiment

Mozilla ha publicat una nova versió del Firefox que, un cop més, ve carregada de novetats tant per als usuaris normals com per als desenvolupadors web.

Firefox 21

A continuació intentarem detallar les més importants:

 • S’ha afegit una nova pàgina anomenada about:healthreport, i accessible des del menú Ajuda, que recull dades (i les envia, anònimament, si ho desitgem) sobre el rendiment del Firefox. L’objectiu és fer del Firefox Health Report un conjunt d’eines informatives perquè els usuaris i els desenvolupadors puguem detectar millor les causes dels problemes de rendiment i estabilitat, la versió actual ens permet veure un gràfic amb el temps que tarda el nostre Firefox a iniciar-se, així com altra informació destacada com el nombre de minuts que l’hem tingut obert, la data de l’última fallada, etc.

  Firefox Health Report al Firefox 21

 • Diverses xarxes socials s’han sumat a la Social API, que ja permet integrar el Facebook amb el Firefox des del novembre. La Social API permet a les xarxes socials integrar les seves funcionalitats al navegador (una barra lateral, botons d’accés directe, notificacions…) sense haver de recórrer a una extensió.

  «Stay Social with Firefox» — The Mozilla Blog

 • S’ha afegit una nova entrada a les opcions de seguiment (conegudes en anglès com a Do not track). Fins ara podíem avisar els llocs web que no ens seguissin, però en no marcar l’opció, el Firefox no informava al lloc web en cap sentit, ni si volíem ser seguits o no.

  Opcions de seguiment al Firefox 21

  Amb aquesta nova versió ara tenim tres opcions, que el Firefox no li digui res als webs, que els digui que estem d’acord en ser rastrejats o que els digui que estem en desacord.

  Cal tenir en compte que ser seguits pels llocs webs no és necessàriament dolent. Això ens garanteix que la publicitat que rebrem estarà adequada als nostres gustos i s’ajustarà més als nostres interessos. Realment perquè vull que em mostrin anuncis de cotxes si vaig amb bicicleta a tot arreu? Evidentment, si ens preocupa molt la nostra privacitat, és millor avisar que no ens segueixin, sempre recordant que els llocs web són lliures de seguir o no aquesta preferència.

  «“do track or do not track?” — that is the question» — Mozilla Privacy Blog

 • En eliminar una miniatura de la pàgina de nova pestanya, ens deixarà una segons per fer-nos enrere. També podrem restaurar les que hàgim eliminat anteriorment.
  Missatge en eliminar una miniatura al Firefox 21

 • Un petit detall visual. El cercador de contingut a la pàgina (Ctrl+F o EditaCerca) se’ns desplegarà des de la part inferior de la pantalla fent un efecte com si “entrés” a la part visible. Fins ara apareixia directament, sense animació.

 • En sistemes Windows 7, el Firefox ja pot utilitzar el còdec H.264 per a reproduir vídeos.

 • S’han corregit vuit vulnerabilitats de seguretat, tres de les quals, crítiques.

Pel que fa a l’aspecte més tècnic, tenim novetats tant en els estàndards com en les eines per a desenvolupadors:

 • El Firefox ara entén l’etiqueta HTML <main>, que permet marcar la peça principal d’una pàgina de manera semàntica.

 • S’ha modificat el comportament de -moz-user-select:none per assimilar-se a la -webkit-user-select:none.

 • També pel que fa a les CSS, ara el Firefox interpreta correctament les scoped CSS, és a dir, les instruccions CSS que només s’apliquen als elements fills del seu pare. El Firefox es converteix en el primer navegador en ser compatible amb aquest estàndard.

 • S’ha implementat el Remote prollifing, que permet utilitzar les eines de desenvolupament del Firefox de manera remota, és a dir, que des de l’ordinador puguem utilitzar les eines de desenvolupament per un web que tenim obert al mòbil. L’objectiu és que desenvolupar pàgines web per als mòbils sigui tant senzill com fer-ho per als ordinadors.

La propera actualització està prevista per al 25 de juny i portarà millores en la gestió de les galetes, millores en la integració amb Windows i Mac OS i representarà un pas més cap al compliment de l’HTML5, les CSS3 i la resta d’estàndards en general.

firefox 21.0

Share Button