El Firefox incorpora la tecnologia WebRTC que permetrà aplicacions P2P al navegador

Firefox 22Mozilla ha publicat una nova versió del Firefox que porta una bona llista de novetats tant pel que afecta als usuaris finals com pel que fa als estàndards i a les eines per a desenvolupadors. A continuació en fem un resum:

 • La tecnologia WebRTC ja ve activada per defecte. Es tracta d’una API que permet a dos navegadors mantenir una comunicació directa en temps real sense necessitat d’haver de passar per un servidor. Actualment totes les comunicacions que mantenim a través del navegador amb algú altre es fan amb un servidor entremig o mitjançant un connector. Amb aquest estàndard això ja no haurà de ser necessàriament així i es podran crear aplicacions de videoconferència, trucades, compartició de fitxers, xat, videojocs multijugador, etc. que no dependran de cap connector extra ni de cap servidor de tercers.
 • S’ha inclòs una nova pestanya a la pàgina de complements per gestionar els serveis socials integrats amb el navegador. Des de la versió del Firefox 17 ja podíem instal·lar aquests serveis socials, però fins ara no hi havia una pàgina des d’on gestionar-los tots junts.
  Serveis a la pàgina de complements
 • Quan obrim un fitxer de text pla amb el Firefox, les línies que siguin més llargues que l’amplada de la finestra es partiran. Això facilita enormement la lectura. En cas que no volguem que les línies apareguin tallades (per exemple, si és un fitxer amb codi) ho podem desactivar des de Visualitza i Estil de pàgina.
 • El Firefox és el primer navegador en interpretar el codi JavaScript marcat com a asm.js, és un codi especial de baix nivell que permet una execució molt més ràpida. Els usuaris finals no en veurem el resultat fins que els desenvolupadors d’aplicacions web no ho comencin a utilitzar, però segons alguns tests la millora en rendiment serà molt significativa.
 • Els favicons ara es mostren amb qualitat HiDPI si estan disponibles, això ho notaran els usuaris amb pantalles amb tecnologia Retina. Aquí podeu veure una captura de comparació de com es veia abans al Firefox i al Safari.
 • Hi ha una nova opció per a canviar la velocitat de reproducció dels vídeos.
  Captura de pantalla de l'opció al Firefox 22 per a canviar la velocitat de reproducció dels vídeos
 • En els sistemes Mac OS X es mostra el progrés de les baixades en curs al dock.
 • S’ha millorat el rendiment en mostrar imatges i animacions WebGL.
 • S’han solucionat fins a catorze vulnerabilitats de seguretat, quatre d’elles marcades com a crítiques.

Pel que fa als estàndards també s’han fet moltes millores. La més destacada és que s’ha afegit compatibilitat amb les caixes flexibles o flexbox. Es tracta d’un nou model de caixa CSS totalment diferent al sistema actual que el podríem retitular com a blockbox. Fins ara els dissenyadors web definien les mides dels elements de la pàgina amb valors numèrics. Ara bé, amb la diversitat de mides de pantalla dels dispositius que actualment es connecten a Internet com les dels mòbils, les tauletes i d’aquí no gaire els televisors, calia buscar un nou sistema. Aquí neix el concepte de flexbox. Bàsicament consisteix en indicar com volem que es mostrin les caixes però sense haver-los de donar valors numèrics. Per exemple, ens permet dir-los “ocupeu tot l’ample que pugueu” o “manteniu la vostra amplada però afegint tant de marge com sigui possible amb les caixes del vostre voltant”.

Cal tenir en compte, però, que la nomenclatura de les flexbox es va modificar no fa gaire, de manera que hi ha alguns navegadors que ho entenen amb l’estàndard nou (Firefox, Chrome i Opera) i altres que ho fan amb l’estàndard vell (Internet Explorer i Safari). Per això, si voleu fer algun disseny amb aquest nou sistema de caixes, és molt recomenable consultar la taula de compatibilitats i provar-ho amb tots els navegadors abans de publicar-ho.

Altres novetats destacades són:

 • S’ha afegit l’API de notificacions, que permet que una pàgina web llenci notificacions a l’escriptori de l’usuari. També s’ha afegit la Clipboard API, que permet que les aplicacions JavaScript tinguin accés al portaretalls dels usuaris.
 • El Firefox ja entén les etiquetes <time> i <data>.
 • S’ha afegit un nou tipus d'<input>, es tracta de range i permet que l’usuari insereixi un valor numèric dins d’un rang. El fet diferencial respecte l'<input type=”number”> és que visualment mostra un slider en lloc d’un camp de text. Això és una novetat del Firefox 23, actualment en fase beta.
 • Ara es pot utilitzar @supports com a condicional per a les CSS. Això ens permet adaptar les CSS depenent de si el navegador és compatible amb alguns valors o no.

Captura del tauler del tipus de lletra a les eines de desenvolupadorsPel que fa a les novetats de les eines per a desenvolupadors, s’inclou un nou tauler que mostra gràficament els tipus de lletra utilitzats a la pàgina i un mode de visualització de la pàgina que ens permet comprovar quan el motor del Firefox repinta alguna zona de la pantalla. Això permetrà als desenvolupadors web optimitzar les seves aplicacions. Per últim, s’ha incorporat l’opció de poder situar el tauler al lateral dret de la finestra, ideal per als usuaris amb pantalles 16:9 que sovint els sobre espai horitzontal però els en falta de vertical.

La propera versió, que serà ja la 23, està prevista pel 6 d’agost.

firefox 22.0

Share Button

No responses yet

 1. Ecron escrigué el :

  Molt complet l’article, si senyor! S’agraeix moltíssim que feu aquestes revisions quan ix una nova versió, per als que volem saber quins són els canvis que hi han de versió a versió ens feu un favor prou gran.

  Seguiu així!