Mozilla Thunderbird com a lector de notícies RSS

Ara que el Google Reader ens abandona, probablement molts de vosaltres esteu cercant una bona alternativa. Si encara esteu provant diversos lectors de notícies, o si l’aplicació triada no acaba de fer el pes, us proposem seguir aquest tutorial per tenir un bon substitut de codi lliure i en la nostra llengua que es faci càrrec de les fonts RSS que ja no tornarem a indexar mitjançant el Google Reader; comencem!

Si encara no el teniu instal·lat, podeu baixar aquest magnífic gestor de correu, notícies, xat i grups de discussió, fent clic al botó adient a la dreta d’aquesta pàgina, el nostre sistema de us facilitarà la baixada per al vostre sistema. Només resta fer una instal·lació típica com qualsevol altre aplicació…

Una vegada instal·lat el Mozilla Thunderbird al nostre ordinador, hem d’exportar la informació que tenim al Google Reader. És molt senzill:

· Obrim el Mozilla Firefox i visitem aquest enllaç i inserim les credencials del nostre compte de Gmail.

· Premem el botó «OK» del missatge avisant-nos que tenim fins el dia 1 de juliol per baixar la nostra informació.

· Ja podem veure la pàgina principal del Google Reader amb les nostres subscripcions.

· Movem el ratolí fins l’apartat «Subscriptions» i se’ns mostrarà un triangle a la dreta. Fem un clic i seleccionem l’opció «Manage subscriptions»

· Ara fem clic a la pestanya «Import/Export».

· Pitgem a l’enllaç «Download your data through Takeout».

· L’assistent de l’exportador de dades del Google recopilarà la informació necessària. Una vegada enllestida la informació, fem clic al botó «CREA UN ARXIU».

· Una vegada creat el fitxer, podem fer clic al botó «Baixa» per iniciar la baixada de les nostres dades.

(Nota, es possible que ens demani les credencials novament per poder fer la baixada; és del tot normal.)

· Finalment desem el fitxer.

Ja tenim una còpia de les dades necessàries!


El següent pas és descomprimir i canviar l’extensió a un fitxer perquè sigui reconegut pel Mozilla Firefox; es fa d’aquesta manera:

· Fem dos clics amb el botó esquerre del ratolí a sobre del fitxer que acabem de baixar i ho obrirem amb l’aplicació que tinguem per defecte (si hem instal·lat cap addicional), o amb la que incorpora el nostre sistema operatiu per poder descomprimir fitxers. Només hem de fer clic al botó «Extreu» (aquest procediment pot ser diferent en funció de l’aplicació que fem servir) i extraurem tot el contingut a una carpeta.

· Una vegada extrets els fitxers de l’arxiu comprimit, sortim de l’aplicació.

· Com el Thunderbird admet fitxers de grups de notícies en format estàndard amb extensió OPML i el Google exporta les dades en altre format diferent, cerquem el fitxer «Subscriptions.xml» dins la carpeta amb els fitxers que acabem de descomprimir i, amb el botó dret del ratolí, li canviem la extensió mitjançant l’opció «Canvia el nom».

· L’única cosa que hem de fer és seleccionar l’extensió xml, canviar-la a opml i acceptar els canvis prement la tecla «Intro».

Si sou un usuari del sistema operatiu Microsoft Windows i no podeu veure les extensions de fitxer, seguiu aquestes instruccions:

· Obriu l’explorador de Windows fent 2 clics a la icona «Ordinador» del vostre escriptori, o feu un clic al botó «Inicia» (Windows XP) o al logotip de Windows (Vista i Windows 7) i després altre clic del ratolí a -> «Ordinador», o empreu la combinació de tecles (logotip de) «Windows»+«E» que funciona a totes les versions, fins i tot al Windows 8. Una vegada obert l’explorador de Windows, feu clic a «Eines» -> «Opcions de carpeta…» -> «Visualització» i deshabiliteu l’opció «Amaga les extensions de fitxer dels tipus de fitxer coneguts» i premeu el botó «D’acord». Si no podeu veure el menú «Eines», premeu una vegada i deixeu anar la tecla «Alt» i podreu veure aquest menú.

Hem acabat amb els requisits previs i ara podem passar a l’acció!


«- Ja tinc una còpia dels grups de notícies del meu Google Reader i l’he preparat perquè el Mozilla Thunderbird sigui capaç de processar-la. I ara?». Doncs ja falta molt poquet:

· Obrim el Mozilla Thunderbird. Si és la primera vegada que l’estem fent servir se’ns mostrarà l’assistent de configuració de comptes de correu. Simplement el tanquem fent clic al botó «Crec que ja configuraré el meu compte més tard».

· Si ja som usuaris actius al Mozilla Thunderbird, només cal obrir les opcions dels comptes, fent clic a «Eines» -> «Paràmetres dels comptes», des de la barra de menú o des del botó del menú d’aplicacions del costat del cercador de missatges, o fent clic a «Paràmetres d’aquest compte» de qualsevol compte existent, com ara a les carpetes locals.

· Fem clic al botó «Accions del compte» i seleccionem «Afegeix un altre tipus de compte…».

· Seleccionem l’opció «Blocs i canals de notícies» i fem clic al botó «Endavant».

· Inserim un nom descriptiu per al grup de notícies que estem creant i fem clic al botó «Endavant».

· Per finalitzar el procés de creació de la carpeta per al contingut de notícies, fem clic al botó «Finalitza».

· Ja tenim la carpeta creada però ara falta afegir el contingut. Fent clic a la carpeta que acabem de crear i després a l’opció «Gestiona les subscripcions» podrem continuar amb aquesta tasca.

· A la finestra que se’ns obre, fem clic al botó «Importa»

· Cerquem la ruta on es troba el fitxer que hem canviat l’extensió i fem clic al botó «Obre».

· Tot el contingut que teníem al Google Reader s’obrirà al Mozilla Thunderbird automàgicament.

· Tanquem la finestra i tornarem a la finestra anterior dels paràmetres del compte. Per defecte el Mozilla Thunderbird cercarà cada 100 minuts notícies en aquests canals. Si us agrada estar sovint en contacte amb les notícies, podeu canviar el temps a 10 minuts per exemple. També es recomana buidar la paperera en sortir i, si voleu, activar l’opció «Per defecte, mostra el resum de l’article en comptes de carregar la pàgina web». Finalment fem clic al botó «D’acord» per acceptar els canvis i poder tenir accés al nostre contingut

· Només resta esperar 10 minuts perquè el Mozilla Thunderbird sincronitzi automàticament els canals de notícies de forma manual fent clic al botó «Recupera» i seleccionar la carpeta de notícies que acabem de crear

· Una vegada recuperades les notícies ja podrem llegir tot el contingut existent i el nou que s’hagi pogut generar mentre fèiem aquestes passes i desitjar-li al Google Reader una feliç jubilació!


Tal com podeu apreciar, el Thunderbird és molt més que un simple gestor de correu i us permet estar connectats amb tota la informació actual. En altres tutorials que publicarem us mostrarem com estar a la guait de tot allò que piulen les persones a qui seguiu al Twitter o fins i tot com fer sessions de xat, ja sigui mitjançant el servei de Gtalk, el Facebook…

Share Button