Es presenta el sistema operatiu per a mòbils Firefox OS sense incloure-hi el català

Aquest apunt és una reproducció de l’article publicat a Softcatalà: «Es presenta el sistema operatiu per a mòbils Firefox OS sense incloure-hi el català»

Avui s’ha fet pública la primera versió del Firefox OS, el sistema operatiu per a mòbils de Mozilla, que es distribuirà en primícia mundial al mercat espanyol de la mà de Telefónica, però sense incloure-hi el català…

Ja fa més de 15 anys va aparèixer el Navegador, la traducció al català del Netscape Navigator, antecessor de l’actual Firefox i projecte que va comportar la presentació pública de l’associació sense afany de lucre Softcatalà.

Pocs anys després, Mozilla va esdevenir un projecte insígnia del programari lliure i, entre moltes altres fites, va permetre que fos possible navegar per Internet en moltes i diferents llengües, actualment més de 80 per al navegador Firefox.

Amb l’emergència de l’Internet mòbil, Mozilla va traslladar el seu navegador Firefox a les plataformes Android. Aquest, molt al nostre pesar, no va incloure el català d’un bon començament a la versió disponible al mercat d’aplicacions de Google. Tot i així, després de l’estiu, ens felicitem que finalment ja hi haurà una versió que inclourà la nostra llengua.

Paral·lelament, ja fa vora 2 anys, Mozilla va començar a treballar en el Firefox OS, un sistema operatiu per a dispositius mòbils basat en les tecnologies web obertes. Diferents operadores, entre elles Telefónica, van mostrar-hi interès i van donar-hi suport tot aportant-hi experts en el procés de desenvolupament, entre ells, també alguns catalans…

Per altra banda, Softcatalà, com ha anat fent històricament amb la resta de programes de Mozilla (Firefox, Thunderbird), ha estat contribuint amb traduccions del Firefox OS des de ja fa molts mesos (imatges). Igualment, el conjunt de la comunitat local ha organitzat diferents actes per apropar a usuaris i desenvolupadors tant el Firefox OS com la resta de tecnologies de Mozilla.

Amb la imminent sortida d’un dispositiu amb Firefox OS al mercat espanyol que no inclou des d’un principi el català, volem denunciar la discriminació que això representa per als usuaris catalanoparlants (amb l’agreujant que, de fet, ja existeix de fa temps una traducció). Cal recordar que una situació semblant ja va tenir lloc fa un any amb Samsung, que va decidir excloure el català de la llista de llengües disponibles als seus dispositius quan aquest ja hi venia per defecte al sistema operatiu base.

Des de Softcatalà, amb la col·laboració de Plataforma per la Llengua, hem contactat amb antelació tant Mozilla com Telefónica per veure com fer possible la inclusió del català al Firefox OS.

Pel que fa a Mozilla, volem agrair els esforços i compromís per corregir la situació actual i situacions futures. Malauradament, des de Telefónica, distribuïdor per a l’usuari final, encara no hem rebut una confirmació definitiva que el català serà acceptat en els propers telèfons que llanci al mercat amb aquest sistema operatiu.

Des de Softcatalà deplorem que fabricants i distribuïdors ignorin els consumidors catalanoparlants, fins i tot quan això els suposa uns costos mínims, com és aquest cas… Conseqüentment, demanem que els propers dispositius amb Firefox OS incloguin ja el català per defecte i que els usuaris que hagin adquirit un d’aquests telèfons tinguin l’opció d’actualitzar-se a una versió que ja incorpori aquesta llengua.

Share Button

No responses yet

 1. una petita correcció escrigué el :

  Si de cas, és una còpia o una reproducció. Una rèplica seria la resposta a un text o bé dir el contrari d’allò que li ha estat dit 🙂

 2. admin escrigué el :

  Canviat, gràcies!

 3. Ecron escrigué el :

  Xe, quina mania, no ho entenc, passava igual fa uns anys amb els smartphones, per aixó vaig tindre que acabar flashejant el mòbil o posant-me un mod de l’Android… Però que haja passat açò amb Mozilla em deixa bocabadat, coneixent el suport que hi ha del català a tot el que envolta els productes d’aquesta companyia…

  Esperem que es solucione promtpe.