La interfície Australis, cada vegada més a prop

Firefox Australis

Hem parlat diverses vegades del projecte Australis, és la nova interfície que portarà el Firefox i modificarà l’actual, que ha patit pocs canvis des de la quarta versió.

Ha estat una feina de gairebé dos anys i mig i finalment s’ha afegit el codi a la branca principal del Firefox, el que dóna lloc a les versions nightly (versions del Firefox que surten cada nit amb les modificacions fetes l’últim dia). Això significa que en qüestió de setmanes els canvis podrien arribar a la versió estable, la que utilitzen la majoria d’usuaris. Abans però, haurà de passar per la fase Aurora i Beta.

El canvi estètic que porta és evident, però no només consisteix en modificar l’aparença, sinó que la funcionalitat del navegador també es veu clarament millorada. De fet, molts ho consideren com el canvi més significatiu que ha patit el Firefox al llarg de la seva història.

A continuació detallaré les novetats més destacades que incorpora:

 • Les pestanyes tenen una forma més arrodonida, semblant a les línies utilitzades en el disseny per a dispositius mòbils. Les pestanyes no actives, en canvi, tenen un fons transparent i una vora molt subtil als costats, això fa que destaquin molt menys i, per tant, sigui més fàcil identificar la pestanya activa. Alhora, això permet disminuir la càrrega visual i que els temes es llueixin millor.Pestanyes Australis
 • Panell del menú AustralisDesapareix el botó del Firefox i apareix un botó de menú a la barra de navegació. Això permet que la barra de pestanyes tingui més espai disponible, ja que acostuma a ser més valuós que l’espai a la barra de navegació.
  Així, a partir d’ara haurem d’accedir a totes les funcions des del botó de la dreta de tot. En obrir-lo veurem que és diferent a tots els menús als quals estem acostumats, aquí no hi ha una llista d’opcions, sinó un panell on hi trobem més botons.
  Les primeres dues files són per als botons de retallar/copiar/enganxar i el control del zoom de la pàgina. A continuació ve la zona principal dedicada als botons de l’aplicació i de les extensions. Tots aquests es poden moure indistintament entre el panell del menú i les barres del programa.
  A la part inferior hi ha tres botons més però que estan “fixats” i no es poden treure o canviar de lloc, són els d’Ajuda, Personalització i de sortir.
 • El sistema per a personalitzar la interfície és totalment nou, com hem comentat, ara els botons es poden moure de les barres al menú i del menú a les barres. També podem afegir més botons que no hi són a la interfície per defecte, o treure els que no desitgem. A més, en instal·lar complements, el nombre de botons disponibles pot augmentar.
  El millor de tot, és que tots els canvis els veiem “en viu”, de manera que podem anar provant com quedaria la interfície mentre la modifiquem.Personalització de la interfície al Firefox Australis
 • Panell de les adreces d'interès al FIrefox AustralisEl botó d’adreces d’interès ara desplega un panell en lloc d’un desplegable. La funcionalitat és la mateixa, però així s’integra millor amb els altres menús.
 • El botó per a afegir adreces d’interès abandona la barra d’ubicació i se situa al costat del botó d’adreces d’interès, així es facilita relacionar els dos botons.
 • Tots els botons s’han adaptat al a nova interfície, seguint la moda del flat design.
 • Les pàgines especials com about:addons o about:memory ja no amaguen la barra de navegació.
 • La barra de complements desapareix totalment, a partir d’ara els botons dels complements es mostraran a la barra de navegació i es podran moure al panell del menú.

Altres canvis d’Australis ja se’ns han anticipat en versions anteriors, per exemple, que el botó d’anar endavant només es mostri quan es pot clicar (Firefox 10) o el nou botó de baixades (Firefox 20).

A part de totes aquestes novetats, val a dir que la interfície va molt fluïda, bona part de la feina feta amb l’Australis s’ha basat en fer que el rendiment fos el millor possible.

Com ja hem comentat a l’inici de l’article, els canvis encara tardaran a arribar a la versió estable. Com a molt d’hora els veurem el 4 de març del 2014, amb la versió 28, ja que encara han de passar tres setmanes més de nightly, després sis setmanes en fase Aurora i després sis mes de beta. Tot i això, es possible que el procés s’allargui una mica i en lloc d’estar tres setmanes en fase nightly n’hi estigui nou, de manera que no s’incorporin els canvis fins al Firefox 29 (que sortirà el 15 d’abril). Això donaria més temps per a detectar i resoldre tots els problemes que hi pugui haver.

Si esteu ansiosos per provar al nova interfície, ho podeu fer baixant-vos la versió nightly del Firefox, però recordeu que és una versió per a desenvolupadors, es recomana utilitzar-la només per a fer proves.

Share Button

No responses yet

 1. Pingback de La nova actualització del Firefox millora la seguretat deshabilitant per defecte els connectors | mozilla.cat on ::

  […] molts tenim la vista posada més enllà i esperem amb ànsies la interfície Australis, el llançament de noves versions del Firefox no s’atura i ara és el torn de la […]